Perint

2022.03.07. 15:00

Különleges, ritka, védett halfajok bukkantak elő Szombathelyen

Különleges, ritka, védett halfajok jelenlétét sikerült kimutatni a Perint-patak városi, belterületi szakaszán. Nem kósza példányok véletlenszerű előfordulásáról van szó. A felmérések során 14 halfajt találtak. A patak ezen városi szakaszát szaporodóhelyként is használják a nyúldomolykók, a dunai küllők, a szivárványos öklék és több csíkfaj is.

Gyöngyössy Péter

Sallai Zoltán halbiológus

Forrás: VN/Szinetár Csaba

Dr. Szinetár Csaba, az ELTE Savaria Egyetemi Központ főiskolai tanára figyelt fel néhány éve arra, hogy a Perint városi, belterületi szakaszán olyan védett halak élnek, amelyek jelenléte a szakemberek számára nagyon meglepő. Azóta a Nemzeti biodiverzitás-monitorozó rendszer révén Sallai Zoltán, a neves halbiológus elvégezte a patak felmérését. A 86. sz. főút mellett, a szőlősi városrészen a Perinten kijelölt 150 méteres szakaszon óriási meglepetést okozott, hogy már a halászat kezdetén több bolgár csík és egy balkáni csík is a hálóba akadt a vágócsíkok mellett. 

 

Sikerült megfogni több nyúldomolykót, sújtásos küszt és a kövicsíkot is. A dunai küllő százhét egyedét, a szivárványos ökle kétszázötvenegy példányát találták meg. Dr. Szinetár Csaba zoológus-tanár érdeklődésünkre elmondta, hogy a nem mindennapi fajlistában az az érdekes, hogy ezek a fajok együtt és nagy példányszámban fordulnak elő – és csak a patak városi szakaszán. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában