Összefogás

2022.04.29. 20:00

A Kispatás menedék gazdája támogatókat keres - Sok kicsi sokra megy: Csabay Kata további jótevőkben bízik

Három éve mutattuk be olvasóinknak Csabay Katát, akinek a Bedi-dombon kisebbfajta farmja van, ahol állatokon segít. A Kispatás menedék gazdája a napokban a közösségi oldalon kért segítséget: támogatókat keres, hogy folytatni tudja a munkáját.

Tóth Kata

Csabay Kata védenceivel, a néha szeleburdi kecskékkel

Forrás: Szendi Péter

„Kedves Kispatás Barátok! Szokatlan eszközzel élek, de arra a sorsra jutottunk, hogy támogatókat keresünk. Eddig magánemberként sokszor erőnkön felül elláttuk barátainkat, de be kell látnunk, hogy mindehhez kevesek vagyunk. Jelenleg tíz ember havi 10 eurós (vagy aktuális árfolyamon ennek megfelelő forint) hozzájárulásával fedezni tudnánk állataink takarmányszükségletének egy részét. Még hét támogatót keresünk” – írta húsvét előtt. 

 

Az ünnep, úgy tűnik, meghozta az adakozókedvet: két jótevő csatlakozott a felhíváshoz, így a havi abrakot meg tudja vásárolni Kata a kecskéknek és a lovaknak. További öt támogató segítségével – mint írja – a havi szénaszükséglet felét is biztosítani tudná, így maradna önereje a fix karámok megújítására. Magyarázza is a „matematikát”: évente félmillió forint körül van a szénaköltség, ez havonta 45 ezer forintot jelent, az abrak 17-20 ezer forintba kerül havonta.

 

 Négy éve épült a farmon karám és beálló a póniknak – felújításra szorul az is, és továbbra is szeretne bővülni a kecskeistállóval, mert még ideiglenes helyük van az állatoknak, mondja. A menedéknek – nem állatmenhely, hiszen Kata mint magánember segít az állatokon – egy kivétellel ugyanazok a lakói, mint három éve: Zafír, az egykor kupecnek szánt ló, amellyel 13 éve társak. Neki a takarmányon kívül új kabát is kell majd télire, mert tüdőbeteg. Ott van Baba is, a szürke póni, 2015 január jában érkezett Katához; Árnyék, a fekete és Ajándék, a szürke póni, valamint a három rosszcsont kecske – Boxi, Boborján és Betyár. Boxit még ajándékba kapta Kata, Boborjánt és Betyárt, a két bakkecskét a Zala megyei állatvédelmi járőr szolgálat mentette, Kata pedig bevállalta mindkettő gondozását.

 

 – Ugyanaz az állományom – életük végéig bevállaltam az állatokat, kitartok, amíg lehet. Ha hozzájárulást kapnék a széna- és abrakköltséghez, az már sokat könnyítene a helyzeten. A többi kiadást – állatorvosi költségek, gyógyszerek – továbbra is állom. Ha pedig ezen felül is érkezik be összeg, azt természetesen a felújításra költöm – mondja Kata, aki nyáron előre egyeztetett időpontban szívesen lát vendégeket – felnőtteket, gyerekeket is – a tanyán. Aki segítene, ezen a számlaszámon teheti. 

 

A közlemény rovatba írják oda: Kispatás Menedék. Számlaszám: OTPVHUHB 1177347000941488-0000000; IBAN: HU 72 11 77 34700094148800000000. Azt már nevetve teszi hozzá Kata: ha valaki becsatlakozna a tavaszi nagy trágyarakásba, arra is ad lehetőséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában