Elismerés

2022.04.04. 15:00

Magas állami kitüntetésben részesült Ropos Márton volt polgármester, az Országos Szlovén Önkormányzat korábbi elnöke

A Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettestől vette át a Karmelita kolostorban.

Tóth Judit

Ropos Márton (jobbról) Semjén Zsolttól vette át a kitüntetést

Forrás: Miniszterelnökség

Ropos Márton Felsőszölnökön, a magyarországi szlovén Rába-vidék legnagyobb falujában született szlovén szülők gyermekeként 1951-ben. Szlovén nemzetiségi származása egyet jelentett a Rába-vidéki szlovén nyelv ismeretével, a szlovén kultúrával való személyes azonosulással. Megélte a vendvidéki szlovén kisebbség korábbi elzártságát, a „vasfüggöny” mögötti létezés minden nehézségét. Általános iskolai tanulmányait a Felsőszölnöki Állami Általános Iskolában végezte, ahol már az akkoriban engedélyezett formában – a mai nyelvoktató nemzetiségi iskolák gyakorlatához hasonlóan – szlovén irodalmi nyelvet is tanult. Középiskolai tanulmányait a győri Czuczor Gergely Bencés Gimnáziumban folytatta, ahol 1970-ben tett érettségi vizsgát. Ezt követően állást vállalt a szombathelyi Talajjavító és Talajvédelmi Vállalatnál munkavezető munkakörben 1974-ig, amikor bevonult sorkatonai szolgálatra. 

 

Ennek letelte után visszatért szülőföldjére, hogy hivatali munkájával, társadalmi tevékenységével a magyarországi szlovének érdekeit szolgálja. 1976-tól a rendszerváltásig, 1990-ig az Alsószölnöki Községi Közös Tanácsnál dolgozott pénzügyi előadói, igazgatási előadói munkakörökben. 1990-ben Felsőszölnök független polgármesterének választotta a település lakossága, ezt a tisztséget négy választási cikluson át, nyugdíjba vonulásáig, 2006-ig látta el. 1994- ben képviselőjelöltként indult az első települési kisebbségi önkormányzati választásokon, Felsőszölnökön. A szlovén lakosság 1994 decemberében Felsőszölnök szlovén kisebbségi önkormányzata képviselőjének választotta. 1995 márciusában az elektori gyűlés döntése értelmében az Országos Szlovén Önkormányzat elnöke lett, ezt a tisztséget utolsó indulásáig, 2019-ig minden egyes választáson elnyerte. Huszonnégy éven át látta el az Országos Szlovén Önkormányzat elnöki feladatait. 

 

Ropos Mártonnak elévülhetetlen érdemei vannak a szlovén nemzetiség megmaradásában, a szlovén nyelv, a kultúra és a hagyományok megőrzésében. Ma nyugdíjasként látja el az Országos Szlovén Önkormányzat alelnöki feladatait, amelyek a kormány politikája, a nemzetiségekhez való pozitív viszonyulás révén egyre öszszetettebb munkát jelentenek. Első elnökké választásakor, 1995-ben a szlovén nemzetiség életében sorsdöntő változást jelentő szervezet, az Országos Szlovén Kisebbségi Önkormányzat felépítését vállalta. A nemzetiség léte és megmaradása érdekében hathatós építkező munkára volt szükség, amit becsülettel, jó kommunikációs gyakorlattal, a nemzetiség érdekeit szem előtt tartva látott el. 

 

A közelmúltban átvett magas rangú állami kitüntetés, a Magyar Arany Érdemkereszt kapcsán – amire Kissné Köles Erika szlovén nemzetiségi szószóló tett javaslatot – Ropos Márton így fogalmazott: – Számomra a legfőbb cél mindig az volt, hogy a szlovén nemzetiséget szolgáljam szűkebb hazámban mint Felsőszölnök polgármestere és a tágabb környezetben mint az Országos Szlovén Önkormányzat elnöke. Mindig azon fáradoztam, hogy ez a kis létszámú, de nagyon aktív közösség minél jobban megőrizze szlovén anyanyelvét, kultúráját, hagyományait és identitását. A munkámat is szolgálatnak tekintettem. Ebben igen nagy segítségemre volt a feleségem és a családom, akiknek támogatása nélkül nehezen lehetett volna megvalósítani bármit is abból, amit elterveztem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában