Séta a parkban, vagy jobb most elkerülni?

2022.04.06. 10:00

Pelikán park: költenek a varjak - Tanulmány már készült, a végleges megoldásra, úgy tűnik, várni kell - fotók

Megkezdődött a vetési varjak költési időszaka. A Pelikán parkban ilyenkor nem veszélytelen a fák alatt tartózkodni. A fészkek „javítgatása” közben nagy mennyiségű ág potyog le a földre, és rengeteg a madárürülék is.

Gyöngyössy Péter

Dr. Bártfai Dóra kutyájával, Pannival: ilyenkor a platánfák környékére nem mennek, mert sok az ürülék

Forrás: Szendi Péter

 Ősszel és télen a hozzánk érkező kelet-európai madarakkal együtt mintegy ötezer vetési varjú használja telelőhelyének Szombathely környékét. A Pelikán park platánjain éjszakáznak. Tavasszal csak a fészkelő párok maradnak itt. Ekkor viszont a fiókák kirepüléséig napközben is a fészkek környékén tartózkodnak a madarak, tehát sokkal koncentráltabb a jelenlétük. Pár évvel ezelőtt készült egy felmérés, akkor 221 pár fészkelt a park fáin. Több mint egy hete a parkban szinte járni sem lehetett a sok lehullott ürülékkel pöttyözött faágtól. Tegnap délelőtt, ottjártunkkor már sokkal jobb volt a helyzet. Faág és ürülék persze akadt bőven, de nem voltak járhatatlanok a park útjai. A földön is sok varjú keresgélt megfelelő fészeképítő anyagot. Olykor össze is vesztek egy-egy tetszetősebb gallydarabon.

 

Simon Barnabás a kutyáját, Lilit sétáltatta a platánok alatt.

 

 – A varjak tavasszal csak költési időszakban vannak itt napközben, egyébként csak éjszakázni járnak ide – tudjuk meg Barnabástól. – Engem különösebben nem zavarnak. Nekik is élni kell valahol. Mindennap sétálok itt. Rendszeresen összetakarítanak, a többi szombathelyi park szintjének megfelelően rendben van tartva a Pelikán park is. Az nem látszik, hogy ilyenkor sűrűbben lenne itt parkot takarító ember, de őszszel a leveleket is összeszedték, és most az ágakat is próbálják. Amikor a varjak a fészkeket építik, percről percre változik a helyzet. Legjobb lett volna ebből a területből egy kutyafuttatót csinálni. A fák alatt a varjak miatt úgyse jár sok ember. Emlékszem, gyerekkoromban a Bogáti részen, a Szedresnek nevezett területen rengeteg varjú volt. Akkor minden évben jöttek a vadászok, és söréttel lőtték őket. Ritkították az állományt. Ez nem megoldás. Ma már nem véletlenül védett faj a vetési varjú – mondta. 

 

Dr. Bártfai Dóra a park keleti, varjaktól mentes részén sétáltatta kutyáját, Pannit. – Én már nem hozom be ilyenkor a fák alá a kutyát, mert teli van madárürülékkel – állítja. – Most rakják a fészkeket, sok a lepotyogott faág is. Koszos a park, de amúgy szépen rendben tartják. A varjakkal alapvetően nincs gondom. A hangjuk sem zavar. Huszonöt éve lakom a környéken, a helyzet azóta nem igazán változott. Ilyenkor mindenhol ürülék van, az utcán is végig. Nem igazán higiénikus. A madaraknál sokkal jobban a zavar a közeli középiskola diákjai által eldobált szemét. Itt szoktak bandázni, tanítás előtt és után és a szünetekben is – erről is beszélt. 

 

– Rengeteg a cigarettacsikk, az energiaitalos üveg, tönkreteszik a bokrokat. Ez a mocsok az ő termékük – mutat körbe dr. Bártfai Dóra. Csonka Imre, a szombathelyi parkfenntartó cég, a Szompark Kft. munkavezetője kérdésünkre elmondta, hogy hetente legalább egyszer átnézik a parkot, és összetakarítják az ágakat. Sajnos a hajléktalanok is sok szemetet hagynak. Főleg miattuk kétnaponta gyűjtik össze az eldobált hulladékot. Néhány éve az önkormányzat a Magyar Madártani Egyesület szakértőit is bevonva készíttetett egy tanulmányt a varjúhelyzet kezelésére. 

 

A koncepció a felmérések és a korábbi tapasztalatok alapján elvetette a varjak áttelepítésére, zavarására, kiszorítására vonatkozó ötleteket. A tanulmány szerzői a tényleges problémák egyszerű kezelését, a terület madárbarát parkká alakítását javasolták. Eszerint a sétautak megfelelő áthelyezésével, az esetleg épülő játszótér gondos elhelyezésével, a fészek építés, költés jól behatárolható időszakában a gyakoribb takarítással a problémák jelentős része orvosolható. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában