Csak sötétben

2022.04.10. 13:00

Tévé mellett szokott elaludni? - Jobb, ha változtat ezen a szokásán

Ezekben a streszszes időkben az alvás meglehetősen nehéz lehet – a pihenés óráiban pedig a fény sem a barátunk. Egy új tanulmány szerint ha olyan szobában alszunk, ahova beszűrődik a fény, nemcsak rosszabb lehet az álmunk, de számos egészségügyi problémát is okozhatunk magunknak.

Polgár Patrícia

A pihentető alváshoz el kell sötétíteni a szobát

Forrás: Shutterstock

A Northwestern Egyetem Fein bergi Orvostudományi Karának új kutatása azt vizsgálta, hogy az éjszakai fénynek való kitettség összefüggésbe hozható-e bizonyos betegségekkel. A kutatásban részt vevő szakemberek becslése szerint az emberek 40 százaléka valamilyen éjszakai fénnyel, illetve TV vagy laptop mellett alszik. Tanulmányuk megállapította, hogy még a félhomályos szobában történő alvás is fokozott kockázatot jelent a szívbetegségek és a cukorbetegség kialakulására. Ezért lenne fontos, hogy az emberek elkerüljék vagy minimálisra csökkentsék a fényt alvás közben. 

 

Emellett korábbi kutatásokból már tudható, hogy a fénynek való kitettség csökkenti a melatonin kiválasztását, amitől szervezetünk éberebbé válik, megemelkedik a pulzusszám, ami megzavarja a nyugodt alvást. Egy korábbi kutatás kimutatta például azt is, hogy az egészséges emberek, akik alvás közben fénynek vannak kitéve, nagyobb valószínűséggel lesznek túlsúlyosak és elhízottak. Ezt a jelenséget a friss kutatás az inzulinrezisztencia kialakulásával magyarázza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában