Megemlékezés

2022.05.30. 08:00

A 83-as gyalogezred és a batkowi csata - Folytatódott a Turba-emlékév programsora - fotók

A Turba150 Emlékév részeként a császári és királyi 83. gyalogezred megalakulásának 140. évfordulójára rendeztek konferenciát szombaton a Katonatörténeti kiállításnak is helyet adó Aréna utcai épületben.

Hartyányi Gabriella

Dr. Christian Patres történész az első világháború utolsó évéről tartott előadást

Forrás: Unger Tamás

A 2022-es esztendőt a 150 éve született Turba József ezredesnek, a császári és királyi 83. gyalogezred parancsnokának szentelte a Szent György Lovagrend és a Vitézi Rend. Száznegyven éve alakult meg a császári és királyi 83. gyalogezred, illetve 105 éve vívta az ezred egyik nagy csatáját Batkownál. Ezen évfordulók kapcsán a Szent György Lovagrend, a Vitézi Rend, az Őrvidékház, az Osztrák Fekete Kereszt, az Ausztriai Magyar Információs Centrum, az olaszországi Fossalta Maggiore Alpini Csoportja, a Lembergi Magyarok Kulturális Szövetsége, valamint számos civil szervezet közösen hirdette meg a Turba 150 emlékévet.

 

 A szombathelyi rendezvényen – aminek a Katonatörténeti kiállítás adott otthont – olasz és osztrák delegációk tagjai is részt vettek. A konferencia dr. Christian Patres történész Az első világháború utolsó éve című előadásával kezdődött. A 83-as gyalogezred története és harcai 1916-ig címmel Tóth Róbert történész-muzeológus tartott előadást, míg a batkowi csata történetéről Wolfgang Wildberger ezredes beszélt a résztvevőknek. Az érdeklődők hallhatták Hegedűs Elemér nyugállományú alezredes előadását is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában