Bővült a csorda

2022.05.14. 15:00

Megszületett az első idei bölényborjú az Őrségi Nemzeti Parkban

Megszületett az első idei bölényborjú az Őrségi Nemzeti Park bölényrezervátumában. Április elején újabb 20 hektárral bővült a rezervátum területe, most már 90 hektár vadont birtokolnak a nagytestű kérődzők.

Gyöngyössy Péter

A bölénycsorda legfiatalabb tagja anyjával

Forrás: ÖNPI

A turisták elől elzárt területet évente egy alkalommal megnyitják az érdeklődők előtt. A magyar nemzeti parkok napján bölényszafarira várják a látogatókat. Nemrég megszületett az első idei bölényborjú a kondorfai rezervátumban. Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság 2019-ben első ütemben hetven hektáron alakította ki a kipusztulás szélére sodródott európai bölények megmentését szolgáló nemzetközi program részeként az őrségi vadont. Újabb húsz hektárral bővült a rezervátum területe a közelmúltban. 

Dr. Németh Csaba általános igazgatóhelyettes elmondta, a mostani terület jelentősen gazdagítja az eddigi élőhelyeket. Van benne patak, sásos égeres és egy kis fenyves is. Az idei első bölényborjú – melynek nemét még nem állapították meg – is már ezen az új területen született. Így most tizenhárom állat alkotja a kis csordát. Tavaly három kis bölény született, sajnos az egyik ellésnél komplikációk léptek fel, ezért a borjú nem sokkal a szülés után elpusztult. A másik kettő bikaborjú szépen növekszik. Idén is várhatók újabb borjak. A helyi szaporulaton kívül évről évre újabb állatokat is hoznak. 

Tavaly egy csehországi állatkerti példánnyal gyarapodtak, idén majd Németországból érkezik egy fiatal üsző. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában