Döntött a törvényszék

2022.05.31. 13:22

Több év börtönbüntetést kapott két embercsempész, akik elfogásuk előtt kábítószert is fogyasztottak

A Szombathelyi Törvényszék nyilvános ülésen a kiszabott büntetést érintően helybenhagyta a Szombathelyi Járásbíróság az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette és más bűncselekmények miatt indult ügyben hozott ítéletét.

Szombathelyi Törvényszék

Forrás: VN-archív

A Szombathelyi Járásbíróság az I. rendű osztrák vádlottat 3 év börtönre és 6 év Magyarország területéről való kiutasításra, a II. rendű orosz vádlottat 2 év 8 hónap börtönre és 5 év 4 hónap  Magyarország területéről való kiutasításra ítélte - közölte a Szombathelyi Törvényszék.
A tényállás szerint szír állampolgárok és további két személy 2021 februárban a szerb-magyar határon, meg nem engedett módon, a jogszabályi rendelkezések megszegésével Magyarország területére beléptek. Az I. rendű és a II. rendű vádlottak 2021. február 25-én 4 óra körül egy Mazda 6 típusú személygépkocsival Magyarország területén – pontosabban meg nem határozható helyen–, egy erdő szélén felvették a három szírt és további két személyt, hogy nekik segítséget nyújtsanak a magyar-osztrák határ meg nem engedett módon történő átlépéséhez. A csempészett személyek Németországba, Hollandiába szerettek volna eljutni, és a vádlottaknak a magyar-osztrák határ közelébe kellett volna szállítania őket. A Mazdát vezető I. rendű vádlottat –aki kábítószertől bódult állapotban– közlekedett, a II. rendű vádlottat, valamint három csempészett személyt 2021. február 25-én 9 óra 57 perckor Szombathelyen, az Ipari úton közúti ellenőrzés alá vonták és elfogták. A további két csempészett személy a helyszínről elmenekült. 

A kutatás során a személygépkocsiból és az I. rendű vádlott táskájából összesen 1,96 gramm nettó tömegű barna színű por került lefoglalásra, amely heroint tartalmaz, és annak heroin-bázis tartalma 0,168-0,19 gramm, amely nem éri el a csekély mennyiség felső határát, annak 28-31,7 %-a. Az I. rendű vádlottal szemben alkalmazott kábítószer-gyorsteszt THC (a marihuána hatóanyaga), kokain és ópium reagense pozitív eredményt mutatott. A II. rendű vádlottal szemben alkalmazott kábítószer-gyorsteszt THC, amfetamin és metamfetamin reagense pozitív eredményt mutatott. 

A Szombathelyi Járásbíróság I. rendű vádlott bűnösségét 1 rendbeli társtettesként, az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette, 1 rendbeli kábítószer birtoklásának vétsége, valamint 1 rendbeli bódult állapotban elkövetett járművezetés vétsége miatt, II. rendű vádlott bűnösségét pedig 1 rendbeli társtettesként, az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette és 1 rendbeli kábítószer birtoklásának vétsége miatt állapította meg.
Az ítélet ellen a vádlottak és védőik a kiszabott szabadságvesztés enyhítése érdekében jelentettek be fellebbezést.
A másodfokú bíróság ítéletének indokolása szerint a járásbíróság helyesen értékelte a vádlottak javára és terhére szóló enyhítő és súlyosító körülményeket, azokat súlyuknak megfelelően értékelte, így a törvényszék a kialakult bírói gyakorlatra is figyelemmel a büntetés enyhítésére nem látott lehetőséget.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában