Élethivatás

2022.06.29. 17:30

Hálatelt szívvel köszöntötte a püspök dr. Gyürki Lászlót - A 90. évében járó pápai prelátus vasmiséjét Körmenden tartották - fotók

Dr. Gyürki László pápai prelátus novemberben tölti be 90. életévét. 1957. június 23-án szentelték pappá, vasmiséjére vasárnap délután került sor az Árpád-házi Szent Erzsébet-templomban, ott, ahol korábban több mint két évtizedig szolgált.

Tóth Judit

Dr. Gyürki László vasmiséjén. Jobbra a háttérben dr. Székely János megyés püspök

Forrás: Szendi Péter

Dr. Gyürki László Kisunyomban, Kőszegen, Pákán, Szentgotthárdon és Vasváron volt káplán, majd plébános lett Szőcén és Olaszfán. Onnan 1986-ban került Körmendre, ahol 2007-ig, nyugdíjba vonulásáig tevékenykedett, azóta Horvátnádalján él. Gyürki László 1975-től kanonok, 1999-től pápai prelátus, emellett teológiai doktor tudományos fokozatot is szerzett. Bibliai, teológiai tudása, érdekes, intelligens előadásai nagyon sok embert megérintettek. Kérésére 1999-ben Hargitai József lejegyezte addigi élettörténetét „Itt vagyok, engem küldj!” (Izajás 6,9) – Hivatásom története címmel. Az atya 2017. június 11- én tartotta gyémántmiséjét a körmendi Szent Erzsébetplébániatemplomban, akkor dr. Márfi Gyula veszprémi érsek celebrálta az ünnepi misét. Az volt Gyürki László 30922. szentmiséje, ez a szám az elmúlt öt évben még tovább nőtt. 

A pápai prelátus vasárnap ünnepelte pappá szentelésének 65. évfordulóját, vasmiséjére összegyűltek a hívek és az egyházmegye papjai. A szentmise elején a gyermekek nevében Horváth Márton, a Boldog Batthyány László Katolikus Általános Iskola tanulója, az egyházközség nevében Laposa Istvánné, Körmend város részéről pedig Bebes István polgármester köszöntötte az ünnepeltet. A szentbeszédet dr. Székely János megyés püspök mondta: mindenekelőtt hálával telt szívvel üdvözölte Gyürki atyát, valamint a vele együtt ünneplő, ugyancsak vasmisés Brenner Józsefet és Sámbokréthy Pétert is. – Jézus azt mondja mindnyájunknak, jöjjetek, kövessetek engem. Az evangéliumban el van rejtve az az üzenet, hogy Jézus követésének útja nem könnyű, de mindannyian meghívást kaptunk, és a kegyelem átragyog a nehézségeken – mondta a megyés püspök, aki Gyürki László életútját felidézve kiemelte: – A Biblia hamar megfogta Gyürki atya szívét. Megtanulta a teljes Máté evangéliumát, a Biblia az életét alakító erővé vált nála.

Kiss László körmendi plébános köszöntője után dr. Gyürki László így fogalmazott: – Először is köszönetet mondok főpásztorunknak, dr. Székely Jánosnak, aki eljött, így felejthetetlenné tette számomra ezt az ünnepet. Továbbá szeretném megköszönni a paptestvéreknek és a híveknek is, akik megtiszteltek jelenlétükkel. Szent II. János Pál pápa is nagyon-nagyon szerette ezt a kis verset, amit útravalóul elmondok. Amint hangsúlyozta: a Bárka-dalban a mai ünnepnap mondanivalója teljes egészében benne van: „Jézus egyszer megállt a parton, várta azt, ki követné őt az úton, emberhalászként az isteni szóval. Ó, Jézus, lelkem mélyére láttál, szavad hallom, a nevemet ejti szád, nem kell immár, mit ér a régi bárkám, veled élek és vár ránk az óceán.” 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában