Az Őrség értékei fókuszban

2022.06.05. 20:47

Két év pandémia után újra megtartották a Pünkösdölést a szalafői Pityerszeren - fotók

Az elmúlt két évben a koronavírus-járvány miatt elmaradt a Pünkösdölő a szalafői Pityerszeren, az idén azonban már meg tudták tartani. Ezúttal is több ezer látogatója volt a kulturális és gasztronómiai eseménynek, ahol a hagyományőrzés és az Őrség értékei voltak fókuszban.

Tóth Judit

Forrás: Szendi Péter

Az egésznapos pünkösdvasárnapi program rengeteg látogatót vonzott: voltak helyiek is, de a többség az ország távolabbi vidékeiről érkezett. A pünkösdi hosszú hétvégére megteltek az őrségi szálláshelyek, így vasárnap sokan választották a Őrségi Népi Műemlékegyüttesnél szervezett programot. Erről árulkodott az Őriszentpéter és Szalafő környékén kialakult nagy autós- és kerékpáros forgalom, valamint a gyalogos túrázók szép száma is.

Forrás: Szendi Péter

A szalafői rendezvényen voltak kézműves foglalkozások és bemutatók, kulturális programok, és hagyományos termékeket felvonultató kirakodóvásár. De muszáj szót ejteni a gazdag étel- és italkínálatról, valamint a tájjellegű finomságokról - például a vöröshagymás zsíron pirított dödölléről és a tökös-mákos rétesről -, ezeket nem lehetett kihagyni.  Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatósága által szervezett programon eurázsiai vadlovakkal és európai bölényekkel is ismerkedhettek a látogatók. Az állatokhoz külön vezetett sétákat is biztosítottak a szervezők.

Forrás: Szendi Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában