Kölcsönös

2022.06.24. 07:00

Online fórum a Kárpát-medence értékeit bemutatva - Az ország és a világ is szegényebb lenne nélkülük

A Kárpát-medencei értékek kölcsönös bemutatkozásának online fórumát a Vas Megyei Önkormányzati Hivatal szervezte az Agrárminisztérium támogatásával tegnap délelőtt.

Merklin Tímea

Majthényi László vasi közgyűlési elnök, dr. Palotai Péter főszervező, a vasi értéktár titkára, Kevy Albert, a vasi értéktárbizottság elnöke

Forrás: Merklin Tímea

Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke üdvözölte a konferencia résztvevőit. Kiemelte, hogy V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő miniszteri biztosi tevékenysége hozzájárult ahhoz, hogy ez a fórum megvalósulhasson. A külhoni értéktárak között képviseltette magát Burgenland, Erdély, Felvidék, Horvátország, Kárpátalja, Muravidék és a Vajdaság is, illetve Kevy Albert vasi értéktárbizottsági elnök által bemutatkozott Vas megye. V. Németh Zsolt a köszöntőjében úgy fogalmazott: megtiszteltetés, hogy a Kárpát-medence minden tájáról bejelentkeztek. Már a hungarikumtörvény megalkotásakor Kárpát-medencei értékekről kezdtek beszélni a legnagyobb természetességgel, a külhoni magyarság ezek által is kapcsolódik az anyaország vérkeringésébe. Összetartozik a beregi keresztszemes, a pozsonyi kifli, a hetési szőttes vagy Borostyánkő vára Almásy gróf emlékével együtt. Az értéktárak lelkes őrei vitális közösségek. 

A képviselő hangsúlyozta: Magyarország a határain kívül is élni szeretne, és magyarnak maradni. A külhoni értéktárak célja ugyanaz: biztosítani szeretnék a magyar értékek feltárását, megőrzését, fenntartását, fejlesztését, megismertetését és védelmét. Különleges státuszt adnak a tárgyi és szellemi értékeknek – ahogy az erdélyiek megfogalmazták –, mindannak, ami magyar és „annál több” – olyan értelemben, hogy az ország és a világ is szegényebb lenne nélkülük. Például az Erdélyi Magyar Értéktár 16 megyét és 69 értéket foglal magába, listán van az aradi szabadságszobor, a magyarremetei református templom, a nagyváradi Fekete Sas Palota, a Brassó megyei Hétlétrás szoros és vízesés is. Hungarikum a csíksomlyói pünkösdi búcsú, a kürtőskalács, Torockó épített öröksége és a vallásszabadság törvénye. A Székely himnusz idén januárban bekerült a Magyar Értéktárba, innen már csak egy lépés beterjeszteni a hungarikumok közé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában