Ifjú hívek

2022.06.07. 07:00

Pünkösdvasárnapi bérmálkozás: több mint kétszáz fiatal vált az egyház felnőtt tagjává - fotók

Több mint kétszáz fiatal bérmálkozott pünkösdvasárnap a szombathelyi székesegyházban.

Tóth Judit

Fekete Szabolcs Benedek segédpüspök is bérmált

Forrás: Cseh Gábor

Pünkösdvasárnap délelőtt és délután is tartottak bérmálást a szombathelyi székesegyházban. Dr. Székely János megyés püspök az ünnepi szentmise kezdetén így köszöntötte a megjelenteket: – Jézus azt mondta, az ajtódban állok és kopogtatok. Aki meghallja a hangomat, annak házába bemegyek, vele vacsorázok, és ő velem. A ti életetek kapuján is ott kopogtat most az Isten, szeretne belépni, de csak akkor tud, ha az ajtót szélesre kitárjátok, nemcsak a mai napon, hanem életre szólóan. Isten szeretne megajándékozni tiszta tekintettel, szép házassággal, egyenes életúttal. A Szentlélek ajándéka, hogy képesek leszünk az önzetlen szeretetre, ez a legfontosabb – mondta a főpásztor. 

Az ifjú hívek éveken át részesültek hitoktatásban, most előkészültek, felkészültek a bérmálásra, és a szentség kiszolgáltatását kérik – hangzott el a szentmisén, majd Fekete Szabolcs Benedek, a Szombathelyi Egyházmegye segédpüspöke szólt a jelenlévőkhöz, a bérmálkozó fiatalokhoz. – Pünkösd az egyház születésnapja, és mi most mind ezt ünnepeljük – mondta, majd egy születésnapi tortához hasonlította a híveket. – A tortában mindenki egyegy szelet, a bérmálkozó, a bérmaszülő, a szülő és minden rokon. A szeletek – vagyis mi – együttesen határozzuk meg a torta ízét, ami van úgy, hogy savanykás, mert szomorú dolgok, tragédiák történnek, ezt egyikünk sem ússza meg. De hallottuk az evangéliumban, hogy Jézus azt mondja, én küldök nektek vigasztalót. Tehát bármilyen szomorúság történik velünk, bármennyire is könnyezünk, Jézus vigasztalót küld, s ezt el kell fogadnunk, mert ez egy ajándék – fogalmazott a segédpüspök, majd kitért arra is, hogy a szeretet és a béke az, amire mindannyiunknak nagy szüksége van.

 

A bérmálkozók ezután megújították keresztségi fogadalmukat, majd bérmaszüleikkel együtt vonultak az egyházi elöljárók elé, akik krizmával – szentelt olajjal – megjelölték a bérmálandó homlokát. A megkenést kézfogás követte, amely jelzi, hogy az egyház felnőtt tagjává vált a bérmálkozó fiatal. A bérmálás a felnőtt keresztény élet mellett való tudatos döntés, elköteleződés, a Szentlélek teljességének befogadása. A bérmálkozásra jelentkező fiatalok fokozatosan sajátították el és tudatosan élik a keresztény életmódot, azaz ismerik az evangéliumot, Jézus Krisztus tanítását. Személyes kapcsolatuk van a Szentháromságos Istennel, azaz a teremtő Atyával, a megváltó Fiúval és az éltető Szentlélekkel, rendszeresen, naponta imádkoznak, ismerik a keresztény közösség közös imamódjait. Életüket a keresztény életforma és erkölcs szerint alakítják, s az ezzel ellentétes erkölcsi viselkedésnek tudatosan ellentmondanak, igyekeznek megélni és valóra váltani az evangélium tanítását, emellett ismerik az egyház és a plébániai közösség életét, tevékenységét, programjait, és abba tevékenyen be is kapcsolódnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában