Ítélet

2022.06.13. 17:00

Szabálytalan előzéstől sérült meg egy motoros a 87-es úton

Figyelmetlenül megkezdett előzésből lett baleset 2021 augusztusában a 87-es számú úton. A vádlott az előzés megkezdésekor nem észlelte a vele szembe érkező motorost, akivel ütközött. A sértett nem esett el a motorral, de így is 8 napon túl gyógyuló, súlyos testi sérüléseket szenvedett el. Döntött a bíróság az ügyben, egy darabig nem ülhet volán mögé a vádlott sofőr.

Szombathelyi Törvényszék

Illusztráció

Forrás: VN-archív

A Szombathelyi Járásbíróság előkészítő ülésen közúti baleset okozásának vétsége miatt 150.000 forint pénzbüntetésre és 1 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte a vádlottat.

A tényállás szerint a vádlott 2021. augusztus 27. napján, éjfél előtt, éjszakai sötétségben egy Audi gépkocsival közlekedett a 87-es számú főút 6 méter széles aszfaltúttestén Gyöngyösfalu felől Szombathely irányába. Egyenes útszakaszon haladt, amikor beérte a vele azonos irányba alacsonyabb sebességgel haladó Ford Mondeot. A vádlott megkezdte az előtte haladó személygépkocsi előzését úgy, hogy nem észlelte, hogy vele szemben ekkor érkezik az egy Suzuki SV 650 S típusú motorkerékpár, amelyet a sértett vezetett. 

A sértett észlelve a vele szemben érkező személygépkocsikat, az ütközést úgy próbálta elkerülni, hogy motorkerékpárját a terelővonal felé kormányozta, hogy a két autó között elhaladjon, azonban ennek ellenére a terelővonalon motorkerékpárjával nekiütközött a vádlott személygépkocsija jobb elejének. A vádlott a személygépkocsijával az ütközést követően letért a menetiránya szerinti bal oldali útpadkára, majd onnan visszatérve a szilárd útburkolatra és a menetiránya szerinti jobb oldali forgalmi sávba, ahol – a terelővonaltól 0,9 méter távolságra – nekiütközött az időközben lassító és az úttest jobb oldali széle felé húzódó Ford Mondeo bal hátsó sárvédőjének és ajtajának. A sértett az ütközést követően nem esett el a motorkerékpárral, az úttesten tovább gurult, majd leállította a motorkerékpárt. 

A baleset következtében a sértett nyolc napon túl gyógyuló – 40 nap tényleges gyógytartamú – súlyos testi sérüléseket szenvedett el.

A baleset azért következett be, mert a vádlott megszegte a KRESZ 34. § (1) bekezdés a) pontjában írtakat, mert úgy előzött, hogy az előzés céljából igénybe vett forgalmi sáv nem volt olyan távolságban szabad, hogy az előzés a szembejövő forgalmat ne zavarja.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője 3 munkanapot tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozat bejelentésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában