Bíróság előtt

2022.06.07. 16:37

Több rendőrautó is üldözte a Lukácsházától Szombathelyig menekülő embercsempészt - Ítélet született

A Szombathelyi Járásbíróság társtettesként, az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntettében egy orosz, míg társtettesként, vagyoni haszonszerzés végett, az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntettében egy román férfi bűnösségét mondta ki. A bíróság a vádlottakat 3-3 év börtönre és 6-6 év Magyarország területéről történő kiutasításra ítélte. Mindkét elítélt vonatkozásában a feltételes szabadságra bocsátás legkorábbi időpontját a büntetés kétharmad részének kitöltését követő napban határozta meg a bíróság.

vaol.hu

Forrás: Police.hu

A tényállás szerint a román állampolgár II. rendű vádlott, mint „szállító”, míg az orosz, mint „előfutó” 10 szír állampolgárnak -akik a szerb-magyar határon, meg nem engedett módon, a jogszabályi rendelkezések megszegésével léptek be Magyarország területére- segítséget nyújtott a magyar-osztrák határ ugyancsak meg nem engedett módon történő átlépéséhez az alábbi módon.

A „szállító” II. rendű vádlottat 2021. október 1. napján egy -a nyomozás során- ismeretlen személy Bécsben megbízta azzal, hogy egy német rendszámú Ford Tourneo személygépkocsival utazzon Szeged környékére, ahol az ország területére a jogszabályi rendelkezések megszegésével belépett személyeket vegyen fel, majd őket az osztrák-magyar határ közelébe szállítsa. A „szállító” II. rendű vádlott a szírek felvételének helyét, és az egyéb információkat (GPS-adatokat) telefonon kapta meg a megbízójától - írja hivatalos oldalán a Szombathelyi Törvényszék. 

Az ismeretlen megbízó a II. rendű vádlottnak 400 euró/fő díjazást ígért a szállított migránsok után, amelyet a sikeres szállítást követően kapott volna meg.

A „szállító” 2021. október 12. napján 20 óra körül Szeged környékén a 10 szírt egy erdős részen vette fel, majd velük a Kecskemét-Biatorbágy-Győr útvonalon Szombathely irányába indult. Az „előfutó” vádlott –az útvonal biztosítása érdekében – egy bolgár rendszámú Audi személygépkocsival a fenti útvonalon végig a Ford előtt közlekedett néhány perc különbséggel azért, hogy amennyiben az úton rendőri ellenőrzés veszélyét észleli, azt időben jelezhesse a „szállító” részére.

A Fordot 2021. október 12. napján éjfél előtt a 89. számú főúton –amikor Lukácsháza felé haladt –észlelte a rendőrjárőr, és megállásra szólította fel, azonban a „szállító” a rendőri intézkedés alól kivonta magát, és továbbhajtott, többször irányt változtatott, majd -miközben több rendőségi gépkocsi próbálta megállítani- áthaladt Szombathely belterületén is.

A „szállító” végül a Szombathely, Kenyérvíz utca mögött lévő garázssor mellett található zöldterületen keresztül hajtva kísérelt meg elmenekülni a gépkocsival, ahol azonban a jármű elakadt. Ezt követően a gépkocsiból kiszállt, és futva menekült, azonban a rendőrök éjfél körül elfogták. Az „előfutó” vezette gépkocsit 2021. október 12. napján éjfélkor Szombathelyen, a Viktória utcában fogták el.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, a vádlottak és védőik a feltételes szabadságra bocsátás kedvezőbb mértékű – a büntetés egyketted részének kitöltését követő – meghatározása iránt jelentettek be fellebbezést. A bíróság a vádlottak letartóztatását a másodfokú eljárás befejezéséig fenntartotta, ez a döntés jogerős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában