Harmadik alkalommal

2022.06.25. 07:00

Trónok harca Kelet és Nyugat között - A 27. Nemzetközi Nyári Egyetem kezdődik meg hétfőn az FTI-ben

A 27. Nemzetközi Nyári Egyetem kezdődik június 27-én, hétfőn. A már harmadik alkalommal hibrid formában megvalósuló programsor ezúttal a geoszféra átalakulására összpontosít.

Vas Népe

Miszlivetz Ferenc, az FTI-iASK főigazgatója

Forrás: VN-archív

A nemzetközi nyári egyetemet a Kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (FTIiASK) és a Társadalmi és Európai Tanulmányok Intézete Alapítvány (ISES) szervezi, együttműködve a Pannon Egyetemmel, az UNESCO Kulturális Örökség és Fenntarthatóság Kőszegi Tanszékével, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának védnöksége alatt. Idén június 27től július 1-jéig követhetik a résztvevők és az érdeklődők az angol nyelvű online előadásokat és a szakmai vitaműhelyeket. A rendezvény kiindulópontja a következő: mivel az új geopolitikai realitások többszörös biztonsági fenyegetést és új fegyveres konfliktusoktól való félelmet eredményeznek világszerte, egyre nagyobb kihívást jelent az együttműködés az emberiséget egzisztenciálisan fenyegető egyéb globális problémákat illetően. 

A panelbeszélgetések, vitaindítók a geoszféra átalakulására összpontosítanak, és azt vizsgálják, a globális szintű hatalmi eltolódások hogyan befolyásolják a politikát, a gazdaságot, az ökológiát, a technológiát és a kultúrát, milyen tényezők alakítják napjaink politikáját, és miként alakítja a történelem és az emlékezet a jövőt. A nemzetközi rendezvény ezúttal is különböző témák köré szerveződik: Oroszország és az új globális rend(etlenség), a biztonság és migráció kérdése egy új geopolitikai kontextusban, hatalom és tárgyalás: információs háborúk, algoritmusok és demokrácia. Szó lesz egyebek mellett a Nyugat-Balkán számára lehetséges forgatókönyvekről, a globális válságok és a fenntartható jövő kérdéséről is. Az idén 35 diák nyert felvételt a világ minden tájáról – az előadókkal egy időben lesznek jelen az online térben és csatlakoznak a nyári egyetem programjaihoz, amelyeknek egy részét élőben, az intézet Facebook-oldalán is követhetik az érdeklődők (https://www.facebook.com/iask.hungary). 

A nyitónapon 13 órakor Miszlivetz Ferenc főigazgató, Básthy Béla, Kőszeg polgármestere és Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság elnöke is üdvözli a résztvevőket. Szerdán a közép- és délkelet-európai államok helyzetét értékelő panel vendégei között ott lesz Mladen Andrlic budapesti horvát nagykövet, Nagy Andor bécsi magyar nagykövet, Nepop Liubov budapesti ukrán nagykövet, Jan Fiegel korábbi európai uniós biztos és Klaus Wölfer osztrák diplomata. Online koncertfilmek és videóklipek színesítik a programot. Az érdeklődők az FTI honlapján olvashatnak bővebben az eseményről: https:// iask.hu/en/27th-internationalsummer-university-game-ofthrones-between-east-andwest/. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában