Örülnek a beruházásnak

2022.06.21. 17:00

Turisztikai célokat is szolgál a felújított út Köcsk és Borgáta között

Új burkolat kerülhet a Borgáta és Köcsk közötti mintegy három kilométeres közútra. A köcski szakaszon már befejezték a munkát, míg Borgátán zajlik egy komplett, útfelújításra kiírt közbeszerzési eljárás.

Tömböly Ágnes

Pár nap alatt végeztek a munkagépek az 1,8 kilométeres köcski szakasz felújításával

– Egyik alkalommal az útvonaltervező a Borgáta és Köcsk közötti útra irányított, és pechemre elfogadtam – mondta el megkeresésünkre V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője. Ismeretes, az úton eddig 20 kilométer/ órás sebességnél gyorsabban nem nagyon lehetett közlekedni, annyira leromlott a burkolat minősége az évek során. Az országgyűlési képviselő látva, milyen elképesztően rossz állapotú ez az útszakasz, azonnal felhívta a Magyar Közút NZrt. Vas megyei Igazgatóságának igazgatóját, így tudta meg: az út önkormányzati tulajdonban és kezelésben van, illetve hogy felújítására vannak már törekvések. 

– A GPS a 84-es számú főútról több autóst, sőt néhány kamionost is erre vezet. Ezért is örülünk, hogy a Magyar falu programból támogatták a felújítását: mintegy 43 millió 745 ezer forintot nyert erre a célra az önkormányzat – erről már Magyar Tibor, Köcsk polgármestere tájékoztatott. Megtudtuk, az infrastrukturális fejlesztés turisztikai célokat is szolgál. 

– A mintegy 1,8 kilométer hosszú szakasz rekonstrukciója a köcski szállásadók és a környéket kerékpárral járók számára is fontos. Emellett a helybeliek közül többen dolgoznak Káldon, ők is jobb úton járhatnak a jövőben – hangsúlyozta Magyar Tibor. A polgármester beszélt arról is, hogy az elmúlt években számos fejlesztés történhetett Köcskön a Magyar falu program támogatásaiból. Így ugyancsak az idei évben 4,5 millió forintot kaptak közösségszervezéshez kapcsolódóan – ebből bértámogatásra és eszközbeszerzésre is fordíthatnak forrást. Tavaly pedig egy új játszótér kialakítására 10 forint híján 5 millió forintot költöttek a pályázati lehetőség jóvoltából. A köcski önkormányzat tulajdonában lévő út után hamarosan a Borgáta felőli, kicsivel több mint egy kilométeres szakasz is megújulhat. A Közbeszerzési Értesítőben több borgátai út felújítására, köztük erre az útszakaszra vonatkozóan is már megjelent a felhívás, az eljárás eredményes volt. 

– A Vidékfejlesztési Programban 114 millió forintot nyert az önkormányzat a Köcsk felé vezető útra – tájékoztatott Gőcze Zsanett polgármester. Hozzátette, teljes körű lesz a felújítás: az alapozástól kezdve az útszegélyeken át az útburkolatig mindenre kiterjed.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában