Leukémiás kisfiúnak gyűjtenek

2022.07.22. 15:21

Augusztus elején kőszegi ostromnapok és ostrom kupa ökölvívó verseny

A Kőszegi Ostromnapok Egyesület és Kőszeg Város Önkormányzata megemlékezést és sajtótájékoztatót tartott a nándorfehérvári diadal 566. évfordulóján a Jurisics-várban, díszlövéssel, a Be-Jó Táncegyüttes szereplésével.

vaol.hu

Forrás: Unger Tamás

Az 1456-os nándorfehérvári diadalra Magyarország településein a déli harangszó emlékeztet; Kőszegen a magyar-török háborúk egy másik eseményét idézi a 11 órás harangszó (ami meghatározó kőszegi identitás elem is lett): 1532. augusztus 29-én 11 órakor vonult ki a török sereg a városból. A megemlékezésen köszöntőt mondott Terplán Zoltán alpolgármester, aki a hagyományőrzőkkel megkoszorúzta Jurisics Miklós várkapitány szobrát. 

Ostromnapok: már készülnek az 500 éves évfordulóra

A sajtótájékoztatón ismertették az augusztus 5-7-én rendezendő XV. Kőszegi Ostromnapok, a XIV. Ostrom Kupa Nemzetközi Ökölvívó Verseny programját.  

Idén 490 éve, hogy Jurisics Miklós várkapitány vezetésével mintegy félszáz hivatásos katona, Kőszeg város polgársága és a környező települések lakossága – kevesebb mint ezer ember – megvédte várost az óriási török túlerővel szemben. Kövesdi Andreától, a Kőszegi Ostromnapok Egyesület titkárától megtudtuk, hogy már most készülnek a tíz év múlva, 2032-ben esedékes 500 éves évfordulóra, hogy méltó módon, egy országos, sőt európai szabású rendezvény-sorozattal emlékezzenek meg a kiemelkedő történelmi teljesítményről. 

Új programelemmel bővül a várostrom

Az idei ostromnapok programjának magját katonai hagyományőrzők adják, tizenkét csapatot látnak vendégül, akik a város körüli területet megtöltik a 16. század hangulatával. A programok közt fákylás felvonulás, pályaíjász verseny is lesz, illetve érdekesnek ígérkezik az élőszereplős ostrom társasjáték. Lesz megint várostrom, ami idén számos látványos új programelemmel bővül, melynek célja a látványosság mellett történelmi hitelességgel bemutatni az eseményeket. A törökök minden turistát megvizsgálnak, és akár fogságukba is eshet a Kőszegre látogató. 

Leukémiás kisfiúnak gyűjtenek 

Varsányi Áron, a Fitt-Boksz Ökölvívó Egyesület elnöke a szultán üzenetét hozta - idén elfoglalják a várost! -, és részletesen ismertette az ostromkupa programját, ahol horvát, ukrán, cseh, szlovén csapatok is lesznek. Egy leukémiás kisfiúnak, Benedeknek gyűjtenek majd a rendezvény alatt, lehet licitálni Kokó kesztyűjére,a kőszegi kisvonatra váltott menetjegyek ára is a jótékonysági kalapba megy, illetve a versenynevezési díjak is.  

Pócza Zoltán, Jurisics-Vár Művelődési Központ és Várszínház igazgatója a kulturális lehetőségek között elmondta: a múzeummal összefogva kiadnak egy Múzeumostrom bérletet, ha valaki megvásárolja, akár több napon át látogathatja a kőszegi intézményeket, a vártól a Patikamúzeumon át a Hősök tornyáig. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában