Megemlékezés

2022.07.20. 14:32

Első világháborús katonák emléke előtt tisztelegetek - Informáciás táblát helyeztek el a Komeni-fennsíkon

A Turba 150 Emlékév keretében a Szent György Lovagrend Vas megyei priorátusa és a Grádics Egyesület kezdeményezésére táblát helyeztek el a szlovéniai Komeni-fennsíkon, Kostanjevica na Krasu településen.

Vas Népe

Kaputa László ezredes, véderő attasé a megemlékezésen

Forrás: Korosa Titanilla

A 140 éve megalakult 83. gyalogezred egyik kiemelkedő parancsnoka Turba József idén 150 éve született. Az emlékév határon átnyúló, megyéket összekötő rendezvénysorozatában Kostanjevica na Krasu Szent Márton temploma előtt, a „Béke ösvényén” állították fel az első világháborús vonatkozású többnyelvű információs táblát. Az esemény egyik epizódja volt annak az isonzói emlékútnak, amit a Letenyei Polgári Egylet szervezett a magyar vonatkozású temetők és emlékhelyek bejárására. Közéjük tartozik Kostanjevica na Krasu és környéke is. Itt működött József főherceg, gyalogsági tábornok, a VII. Hadtest parancsnokának főhadiszállása, innen északra volt a Segeti tábor, a Doberdón harcoló katonák pihenőtábora.

Az Isonzó emlékút résztvevői
Forrás: Korosa Titanilla

Az információs tábla ünnepélyes elhelyezésén a korábban Vas megyében szolgált Aigner Géza letenyei és Dinko Bizjak vojščicai plébános vezetésével elimádkozták a Mindenszentek litániáját. Az információs tábla átadásakor Fülöp András az emlékév ötletgazdája és Miren-Kostanjevica Önkormányzatának képviseletében Mauricij Humar polgármester köszöntötte a megjelenteket. Emlékező beszédet mondott Tóth Kálmán Szombathely Megyei Jogú Város képviseletében, valamint Kaputa László ezredes, véderő attasé.

A település és környékének első világháborús vonatkozású történéseit a Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány két munkatársa Pintér Tamás és Rózsafi János ismertették. A Letenyei Polgári Egylet által szervezett emlékút résztvevőin kívül jelen voltak a rendezvényen  a Chiarano- Fossalta Maggiore alpini csoportjának tagjai, valamint honvéd és huszár hagyományőrzők.

Forrás: Korosa Titanilla

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában