Tészta búzából, hajdinából és kamutból

2022.07.15. 17:30

Háromféle lisztből készítettek tésztát a felsőszölnöki szlovén mintagazdaságban - fotók

Háromféle lisztből - búza-, hajdina- és kamut lisztből - készítettek tésztát a felsőszölnöki szlovén mintagazdaságban. A workshopot Polonca Leskovar-Mesaric maribori élelmiszeripari mérnök vezette.

Tóth Judit

Forrás: Szendi Péter

A tésztakészítő műhelymunka a Szlovén Vidék Közhasznú Nonprofit Kft. és a szlovéniai Mezőgazdasági-, Erdészeti és Élelmezésügyi Minisztérium együttműködése nyomán jött létre, amely valójában már 2008 óta fennáll. Éves szinten többféle workshopot szerveznek, volt már téma a gyümölcstermesztés és a turisztika, de a helyi termékek előállítása kapcsán is tartottak foglalkozást. A tésztakészítés az utóbbihoz kapcsolódik, hiszen nem titkolt szándék, hogy a helyi termékpalettát bővítsék a szlovén Rába-vidéken, akár házi készítésű tésztával is.

- Egy korábbi projekt, az úgynevezett Ethos Land támogatta a helyi termelők regisztrációját, így mostanra már gazdag kínálattal tudunk számolni, de a bővítés, megújulás mindig a célunk - tudtuk meg Hanzsek Viktória projektmenedzsertől. 

A workshop tucatnyi részvevője háromféle lisztből, búza-, hajdina- és kamut lisztből készített metélteket a foglalkozás során. A búzaliszt mindenki számára ismerős volt a hajdinával együtt, hiszen utóbbi is nagy népszerűségnek örvendett korábban a Rába-vidéken, többek között gánica és málé is készült belőle.  A hajdinát amúgy a legtöbbször gabonafélének vélik, pedig valójában egy olyan növényről van szó, ami akár egy méter magasra is meg tud nőni, levelei pedig szívalakúak. Ez a félreértés annak köszönhető, hogy lisztes magját hasonlóan szokták fogyasztani, mint a búzát. Ezzel együtt pedig szuper alternatívája is a búzának, hiszen gluténérzékenyek is bátran ehetik.  

A kamut, azaz khorasan búza egy ősi búzafajta, a gabonafélék fáraójának is nevezik. Elsősorban az amerikai kontinensen fogyasztják, de ma már bioboltokban, speciális üzletekben itthon is sok helyen beszerezhető. Szlovéniában 10-15 éve van a köztudatban. A hagyományos búzához képest valamivel alacsonyabb a szénhidrát- és élelmirost-tartalma, és magasabb a fehérje-, zsír-, valamint az ásványianyag-tartalma. A khorasan búza glikémiás indexe a durumbúzához hasonlóan a hagyományos búzáénál alacsonyabb, így cukorbetegek, fogyni vágyók étrendjébe is beilleszthető.

A workshopon Polonca Leskovar-Mesaric maribori élelmiszeripari mérnök elmondta, hogy tésztakészítésnél egy kiló liszthez 9-10 tojás dukál. A műhelyben kisebb mennyiséggel dolgoztak, 44 dekagramm liszthez adtak négy tojást és a titkos hozzávalót, az 1,5 evőkanálnyi olívaolajat.  

A műhelymunka során olyan eszközöket - tésztavágókat, tésztakészítőket - használtak, amelyek kis helyen elférnek, és a családi háztartások számára is könnyen beszerezhetők, ezzel is ösztönözve a résztvevőket a házi tészta készítésére. 

A tésztakészítő workshopot meglátogatta Metka Lajnšček főkonzul és Kovács Andrea, a Magyarországi Szlovének Szövetségének elnöke is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában