Munkák a mezőgazdaságban

2022.07.18. 11:38

Javában tart a gabona betakarítása Vas megyében - Sajtoskáli gazda földjén arattunk - fotók, videó

A sajtoskáli Moór Adrián nagyapja örökségébe lépett: 2018 óta 31 hektáron gazdálkodik. A búzát a hétvégén aratták le, ahogy mondja: a mennyiséggel és a minőséggel sem lesz gond.

Horváth László

Moór Adrián gazdálkodó mellett a kombájnos, Németh Szilárd

  Tele a vasi határ aratógépekkel, traktorokkal, szorgos emberekkel: mindenki szeretné mihamarabb a magtárban, a pajtában, vagy éppen a nagykereskedőnél tudni a földön álló gabonáját. A sajtoskáli Moór Adrián családi-őstermelő repcéjét már learatták. Az elmúlt hétvégén pedig a búza került sorra.  

- Az aratás a gazdának mindig ünnep, hiszen egy egész éves munka eredménye szó szerint is beérik. Kiderül, mennyire volt kegyes hozzánk az időjárás, mennyire voltunk szorgosak – mondja Moór Adrián. – Ahogy eddig tapasztaltam, nálunk, a nyugati hatérszélen a minőséggel és a mennyiséggel nem lesz gond. Az alföldi tájjal ellentétben itt évközben is volt viszonylag megfelelő mennyiségű csapadék. A nyár eleji eső pedig még jót is tett a gabonának.  

Ahogy beszélgetünk, a kombájnos, Németh Szilárd már meg is tett egy fordulót. A gép tartálya megtelt, a traktor pótkocsijába szép, egészséges búzaszemek kerülnek. A gazda szeme örömmel nézi ezt.  

- A mezőgazdaságba bele kell születni – folytatja. – Nagyapám, Csuka József 1993-ban kezdett el gazdálkodni, akkoriban sokat vitt magával. Ő Szombathelyen szerelőként dolgozott, majd a nyugdíjba vonulása után Sajtoskálon és a környéken művelte a földeket. Nekem pedig a nyarak mindig az aratásról, a munkáról szóltak. A sárvári gimnázium elvégzése után, a keszthelyi Georgikonon tanultam tovább. Így szereztem agrár végzettséget. A családi gazdálkodást egyébként 2018-ban vettem át, azóta a teendők nagy részét én végzem el. Az elmúlt időszakban kialakult egy fiatalokból álló kör, akik mindig kisegítik a másikat, számíthatunk egymásra. A gépparkot is folyamatosan fejleszteni kell, tavaly például egy traktort vásároltunk.  

Amíg a kombájnos átáll a másik táblára, addig megtudjuk: Moór Adrián összesen 31 hektáron gazdálkodik. Ennek harmada búza, az árpa mellett pedig repcét is vetettek. Az uniós támogatások miatt pedig két hektáron zöldítést végeznek, azaz lucerna van a földben.  

Közben fogynak a hektárok, a kombájn gond nélkül dolgozik. Délutánra végzett is. A munka azonban nem áll le, hiszen el kell dolgozni a tarlót, előkészíteni a földet a repce „alá”. Egy hónap múlva az olajos magot már vetni kell. A mezőgazdaságban a nyár a nagyüzem, pihenni, majd valamikor az év végén lehet. Hogy aztán induljon minden előlről … 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában