Újra több napos programok

2022.07.16. 20:00

Legyen a fesztivál a sárváriaké! - Csata és főzőverseny is színesítette a programokat

A Nádasdy fesztivál két év után, a hétvégén tért vissza Sárvár megszokott, hagyományos több napos, több helyszínes, sok programelemből álló rendezvényeinek sorába.

Pajor András

A magyar és az oszmán seregek közelharca a vár falainál a Nádasdy Fesztiválon

Forrás: Pajor András

A pandémia ideje alatt a szervezők megvizsgálták a korábbi esztendők tapasztalatait, ennek volt hozadéka a név- és az arculatváltás. Kikerült a történelmi elnevezés, mivel enélkül is minden esemény ezt jelzi. A színesebb külső a sokszínű kínálatra utal.  

– A turisták mellett a fesztivál sokkal jobban szeretne nyitni a sárváriak felé – mondta el Németh Szabolcs, a Nádasdy Történelmi Hagyományőrző Egyesület szervezője. Így tettek új hagyományként a nyitóceremónián fogadalmat a Sárvári Nádasdy Tamás Általános Iskola leendő elsős kisdiákjai. 

A Nádasdy fesztiválra érkezőknek az első élmény a várhíd melletti park két oldalán elhelyezett magyar és oszmán sátrak tábori életével való ismerkedés volt. A várparkban tért vissza a fesztivál kísérő-rendezvényeként a Nádasdy Ételmustra, amelyen a hagyományos, szabad tűzön készült ételeket kellett bemutatni a főleg baráti társaságok és egyesületek alkotta amatőr csapatoknak. 

A főzőverseny középpontjába ezúttal a tik és a tikmony, azaz a tyúk és a tojás került. A mustrán indult tizenöt főzőbrigád ezekből, mint fő alapanyagokból készített többfogásos ételeket. Az Opóczky István életműdíjas mesterszakács, az Első Magyar Fehérasztal és a Szabadtűzi Lovagrend tagja vezette zsűri a legjobbnak a tápiósági Súlyos Sasok főztjét értékelte, a második a Sárvári Oratórikus Kórus tagjaiból álló LakomáSOK lett. Két harmadik díj került kiadásra, a berettyóújfalui Pénz-ügyeseknek és a Sopron mellől érkezett Hermesi Hegylakók csapata részére. Az ötvenhatféle kóstolt étel közül a zsűri többet különdíjakkal is jutalmazott. 

Bemutatták a „Vitézek-Végvári hagyományőrzés Magyarországon” című kötetet is, amelynek szerzői dr. Hidan Csaba történész és Jánváry Zoltán, a képek készítője mesélt a kötet születéséről. Közben néhány vitéz ki is lépett a könyv lapjairól és élőben megjelent, hisz az igényes kivitelű albumban szerepeltek a Nádasdy Bandérium tagjai is. 

A vár mellett kapott helyet a Magyar Honvédség 83. területvédelmi zászlóaljának toborzója, ahol a legvállalkozóbb kedvűek a fegyvereket is kipróbálhatták. Az egyik bástyában szabadulószobát rendeztek be, számos kézműves árulta termékeit és hátul akadt vesztőhely is, ahol a kalodába és a ketrecbe zárást is kipróbálhatták az arra érdemesek. Rendeztek ágyúgolyó-dobó versenyt és hadi bemutatókat is. Mindez a hagyományőrzők bandériumainak szombat délutáni ütközetében csúcsosodott ki, amit nagy csatában az oszmán seregek nyertek. 

A csata izgalmai után a borfórum faházaiban ez alkalommal többek közt az Ászár-Neszmélyi, a Soproni, az Egri és a Szekszárdi borvidék boraival vigadhattak a győztesek és a vesztesek. A várudvari nagyszínpadon pedig elkezdődtek a fellépő együttesek koncertjei.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában