Fontos az ellenőrzés

2022.07.12. 20:21

Több a tűzeset az idén - Eddig 75 szabadtéren keletkezett tűz oltásához riasztották a megye tűzoltó­egységeit

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közlése szerint idén január 1-jétől július 12-ig 75 szabadtéren keletkezett tűz oltásához riasztották a megye tűzoltó­egységeit. Ez a szám 32 százalékos emelkedést jelent a tavalyi év hasonló időszakához képest.

vaol.hu

Illusztráció

Forrás: Pixabay

A szabadtéri tűzesetek legnagyobb részét az erdő- és vegetációs tüzek, illetve azok a beavatkozások adták, amelyek mezőgazdasági területen keletkeztek, lábon álló gabonát vagy szalmabálákat érintettek. A nyári betakarítási munkáknál különösen óvatosnak kell lenni, hiszen tűzveszélyes tevékenységről van szó, egy apró figyelmetlenség is nagy bajt, jelentős anyagi és természeti károkat okozhat. Mi minden lehet a baj forrása? Amint a katasztrófavédelem erre felhívja a figyelmet, a mezőgazdasági munkálatok megkezdése előtt mindig alaposan ellenőrizni kell a gépek kipufogórendszerét, mert a sérült illesztéseknél, lyukaknál kiáramló forró kipufogógáz könnyen meggyújthatja a növényzetet. A gabonatáblán lévő munkagépek kipufogóira szikrafogót kell tenni.

Ellenőrizni kell az üzemanyag-ellátó és olajtovábbító rendszereket, mert a kiszabadult kenőanyag vagy üzemanyag szintén könnyen tüzet okozhat; ugyancsak felül kell vizsgálni az elektromos vezetékek szigetelését, rögzítettségét, az akkumulátor szigetelését. A forgó, súrlódó alkatrészeket rendszeresen meg kell olajozni, zsírozni, mert ha ezek felforrósodnak, meggyújthatják a munka közben rájuk rakódott növényi törmeléket, és ezzel együtt akár az egész gabonatáblát. A hatósági szakemberek rendszeresen ellenőrzik a betakarítási munkákban részt vevő gépeket, közreműködnek azok műszaki ellenőrzésein, vizsgálják a mezőgazdasági épületek tűzvédelmi állapotát, valamint prevenciós tanácsokkal is ellátják a gazdákat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában