Felhangzik az ütemes dobszó

2022.07.08. 15:00

Újra sárkányhajók a szombathelyi Csónakázótó vizén

Az idei nyáron ismét felhangzik az ütemes dobszó, és vízre teszik a sárkányhajókat augusztus 5-én, hogy gyakoroljanak, 6-án pedig, hogy versenyezzenek a csapatok.

Merklin Tímea

Ezeket a hajókat speciális sárkányfejjel és farokkal díszítik

Forrás: VN-archív

Az idei nyáron ismét felhangzik az ütemes dobszó, és vízre teszik a sárkányhajókat augusztus 5-én, hogy gyakoroljanak, 6-án pedig, hogy versenyezzenek a csapatok.  Ez lesz a 9. Szombathelyi Sárkányhajó Fesztivál – tavaly is megrendezték, csak a 2020-as év maradt ki -, aminek örülhet a közönség, az emberek ezt rendszerint lelkesen várják, szeretik ezt a versenyt. Nagyon népszerű rendezvény lett még az előző városvezetés idején, dr. Puskás Tivadar akkori polgármester volt a védnöke, sőt most is az – tudtuk meg Járosi Pétertől, a Magyar Sárkányhajó Szövetség elnökétől, aki Szombathelyen tartott sajtótájékoztatót.  Három kategória van: az Open (nyílt, amiben általában férfiak versenyeznek), a Vegyes (amikor nyolc nő ül az evezősök között) és a Házisárkányok kupája (ahol csak nők ülnek a hajókban), és a Marathon Open (ahol a résztvevők neme, kora nincs megkötve).

© Cseh Gábor
Forrás: Cseh Gábor / Cseh Gábor

A szövetség adja a kormányost, a hajók 16-18 fővel mennek – a dobost a legénység hozza -, nem töltik húszra, ami a maximális létszám lehetne, mert ott, ahol zajlik a verseny, alacsony a Csónakázótó vize, így a felhajtó erő elég kicsi, gondolni kell arra, hogy fenntartsa az emberekkel együtt két tonnás hajót. Nevezni július 29-éig, pénteken 24 óráig lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában