Ma is szépek a régi nevek

2022.08.08. 07:00

A névadás komoly szülői felelősség, ami a gyermek egész életére hatással lesz

A leendő szülők életének egyik legizgalmasabb pillanata, amikor kiderül, hogy a kis jövevény kisfiú vagy kislány lesz, hiszen onnantól kezdve már csak az a kérdés, mi legyen a neve. Olyan, régi magyar neveket ajánlunk, amelyek még ma is szépen csengenek.

vn

Fotó: Shutterstock

Bár sok baba szeret egy kicsit rejtőzködni a pocakban, de a 16. hetes ultrahangon általában már egyértelműen megmutatkozik, hogy a várva várt csöppség milyen nemű lesz. Innentől kezdve pedig beindul a fantázia, és a család kedvenc témája az lesz, hogy mi legyen a neve a születendő gyermeknek. Persze sokszor nem egyszerű a névválasztás, hiszen míg egyesek inkább a hagyományos vagy meghökkentő nevet választják, addig más szülők a dallamosabb, szépen csengő nevek mellett teszik le a voksukat. Tény, hogy ma már számtalan ritka, gyönyörűen csengő név közül választhatnak a szülők az utónévkönyvet bújva, de bárhogy is döntsenek, a névválasztás nagy felelősség, ami a gyermek egész életére hatással lesz. 

Női nevek: 

Ajsa 

Az Ajsa magyar eredetű női név, jelentése: ajak. Ajánlott névnapok: április 25., november 15. 

Csenge 

A Csenge női név ismeretlen jelentésű régi magyar személynévből származik, de lehet a cseng szó képzett alakja is. Ajánlott névnap: február 4. 

Emese 

Az Emese ősi magyar női név, jelentése: anyácska, szoptató. Emese álmában megjelent egy turulmadár, és elmondta neki, hogy nagy királyokat fog nemzeni. Ajánlott névnapok: január 23., július 5. 

Harmat 

A Harmat magyar eredetű női név, jelentése: harmat. Ajánlott névnapok: augusztus 3., december 18.

 Imola 

Az Imola női nevet nagy valószínűséggel Jókai Mór alkotta meg Bálványosvár című regényében. A névadás alapja az imola növénynév lehetett. A névnek semmiféle kapcsolata nincs az olaszországi Imola város nevével. Ajánlott névnap: május 13. 

Kincső 

A Kincső ősi magyar eredetű női név, jelentése: számomra ő a kincs, Jókai Mór által felújított, meghonosított irodalmi név. Ajánlott névnapok: február 1., Július 24. 

Lelle 

A Lelle magyar eredetű női név, jelentése: kürtös, kürtfúvó, lélek, lélegzik. Férfi párja: Lehel. Ajánlott névnap: október 16. 

Rege 

A Rege ősi magyar eredetű női név. Az Árpád-korig visszanyúló feljegyzések szerint a regölésre, énekmondásra vezethető vissza. Ajánlott névnap: október 14. 

Sarolt 

A Sarolt türk–magyar eredetű női név, jelentése: fehér menyét. Ajánlott névnapok: július 2., július 5. 

Villő 

A Villő ősi magyar eredetű név, tündért, fűzfatündért, átvitt értelemben rügyfakadást, tavaszt jelent. Ajánlott névnapok: május 31., június 12. 

Férfinevek: 

Álmos 

Az Álmos ősi magyar eredetű férfinév, Árpád fejedelem apjának a neve. Jelentése: megvett, megvásárolt; más feltevés szerint: szerző. Ajánlott névnapok: január 1., február 20. 

Csongor 

A Csongor régi magyar eredetű személynév. Jelentése: sólyom. Ajánlott névnapok: január 3., április 16., április 17. 

Hunor 

A Hunor ősmagyar eredetű férfinév, mely az onogur (hun) népnévből származik. A monda szerint Nimród király két fia, Hunor és Magor a hunok és magyarok ősei. Ajánlott névnapok: április 24., szeptember 10., szeptember 30., december 30. 

Kende 

A Kende magyar eredetű férfinév, mely a kende egykori méltóságnévből származik. A kettős fejedelemség idején a főbíró volt a kende, míg a fővezér a gyula. Ajánlott névnapok: szeptember 1., szeptember 25., október 21. 

Kolos 

A Kolos régi magyar eredetű férfinév, mely egy régi magyar nemzetségnek volt a neve. Ajánlott névnapok: február 5., február 15., március 10., június 6., október 30., november 8. 

Lehel 

A Lehel magyar eredetű férfinév, jelentése: kürtfúvó. Női párja: Lelle. Ajánlott névnapok: március 26., augusztus 2. 

Magor 

Magyar eredetű férfinév, jelentése: magocska. A magyar mitológia egyik alakja, Magor, akitől a mondák a magyarokat eredeztetik. Ajánlott névnap: október 8. 

Táltos 

A Táltos magyar eredetű férfinév. A magyar néphitben táltosnak nevezték a természetfölötti képességekkel rendelkező személyeket. Ajánlott névnap: január 5. 

Vitéz 

A Vitéz késő középkori magyar eredetű férfinév. A vitéz szóból származik; a középkorban gyakori családnév volt. Ajánlott névnapok: április 28., november 2. 

Zámor 

A Zámor régi magyar személynév, bizonytalan eredetű, egyes vélemények szerint szláv eredetű, a jelentése romboló, pusztító, más vélemény szerint a szamár szóból származik. Ajánlott névnapok: február 16., február 19.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában