Pályázati forrás

2022.08.20. 19:55

Átadták Daraboshegy új közösségi színterét, a kemencés pajtát - fotók

Új kemencés pajtával gazdagodott Daraboshegy. A létesítmény az Agrárminisztérium egyedi pályázati forrásából készült el, mintegy 4 millió forintból.

Tóth Judit

Forrás: Szendi Péter

Az átadó ünnepség kezdetén Horváth Zsoltné, Daraboshegy polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket. Beszédében hangsúlyozta, hogy a kemencés pajta új közösségi színteret jelent, ahol családi és önkormányzati rendezvények is tarthatók. A polgármester arra is kitért, hogy a falu egységes arculatának kialakításához motívumos házszám-táblákat is készíttettek, amelyeken Vas megyei minták és a daraboshegyi értéktár szimbólumának tekinthető, fazsindelyes harangláb képe is felfedezhető.

- Szeretném megköszönni V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő és Kevy Albert bizottsági elnök támogató hozzáállását. A minőségi kivitelezői munkáért Pass Imrének és Lakics Jánosnak, a pályázat jogi felügyeletéért pedig Némethné Bokor Renáta jegyzői feladatokkal megbízott aljegyzőnek jár a köszönet - tette hozzá Horváth Zsoltné.

Az államalapítás ünnepén Kevy Albert, a Vas Megyei Értéktár Bizottság elnöke mondott beszédet a településen. 

- Az ünnepnapoknak nagy szerepük van az életünkben, legyenek azok családiak, egyháziak vagy nemzetiek. Nemcsak a mindennapoktól különböztetnek meg, de megállásra, gondolkodásra, emlékezésre is késztetnek, és érzelmeket váltanak ki, de talán a legfontosabb, hogy összetartanak: hitbéli közösségeket, családokat, nemzetet. Augusztus 20-a különleges helyet foglal el nemzeti ünnepeink sorában, hiszen nemcsak az államalapításnak, a köztársaság kikiáltásának, hanem az új kenyérnek is hivatalos ünnepe. Így hiszem, hogy ezen a napon mindenki találhat okot emlékezésre, hálára - mondta a szónok, majd arra is kitért, hogy pusztító háború árnyékában, soha nem látott mértékű migráció és emberéleteket követelő járványok valóságában élünk. Egy olyan korszakban, amikor a nyugati világban az embereket el akarják idegeníteni istenüktől, hazájuktól, családjuktól, amikor az embert olyan meghasonlásba akarják kergetni, hogy a végén már azt sem tudja magáról, hogy fiú-e vagy lány, hogy ne tudjon többé különbséget tenni az igaz és a hamis, a jó és a rossz között. Mi magyarok határon innen és túl ezekre a kihívásokra a Krisztusi tanításokba kapaszkodva, a keresztény gyökerű európai kultúra irányvonalát követve, a béke pártján maradva válaszolunk. Ebben segíthet minket országalapító, első szent királyunk nehéz időkben különösen időszerű intelme: a szeretet gyakorlása vezet el a legfőbb boldogsághoz.

Zárásként Takács László plébános megáldotta a kemencés pajtát, amelyben az ünnepnapon csülkös pörkölt és házi rétes készült. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában