Rutinszerűen jártak el

2022.08.30. 15:12

Ezért vették el az ukrán zászlót a litván szurkolótól az Aréna Savariában

Elvették az Aréna Savariában az egyik litván szurkolótól az ukrán zászlót az augusztus 24-ei világbajnoki selejtezőjeként megrendezett kosárlabda mérkőzésen, megszólalt az esemény biztonsági vezetője.

VN

Rendbontás nélkül zajlott le a sportesemény a szombathelyi sportcsarnokban

Forrás: MW-archív/Szabó Miklós

Rutinszerűen jártak el, a más labdajátékoknál is használt protokollt követték, amikor úgy döntöttek, az ukrán nemzeti lobogót elveszik a szurkolótól - mondta el megkeresésünkre a sportesemény biztonsági vezetője, aki kérte, hogy neve ne jelenjen meg. Az eset a 2023-as világbajnokság selejtezősorozatában, az augusztus 24-ei magyar-litván férfi kosárlabda-válogatott mérkőzésen történt. Annak egyébként eddig semmilyen visszhangja nem volt sem az Aréna Savariában, sem pedig Szombathelyen, ám az országos sajtó felkapta a történteket, miután arról az EBESZ (Európai Biztonsági és Együttműködő Szervezet) litván diplomatái is beszámoltak Twitter-oldalukon. Egy feszültségekkel teli, de fergeteges hangulatú mérkőzést játszott a két nemzeti válogatott a vasi megyeszékhelyen, az Aréna Savaria lelátói pedig megteltek.

- A szurkoló nagyon együttműködő volt, megértette a helyzetet, és ellenérzés nélkül adta át a lobogót, amit a meccs végén visszakapott – mondta el a sportesemény biztonsági vezetője. A zászló elvételéről most annyit közölt: - Hiba volt, mert ezt nem szabályozza a FIBA (Nemzetközi Kosárlabda Szövetség – a szerk.), de a mérkőzés biztonságos rendezése érdekében egy szükséges intézkedés volt. Mert ha a lelátó másik felén más elővesz egy orosz zászlót, akkor „nézelődünk”, hogy mi történik – mutatott rá.

A biztonsági vezető szerint az eset fontos tanulsága lehet: a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség eddig nem szabályozta azt a kérdést, milyen eljárást kell követniük a biztonsági szolgálat munkatársainak, amikor két nemzeti válogatott mérkőzésén idegen zászló kerül a nézőtérre. Azt ugyanis senki nem tudja, kik foglalnak helyet a lelátókon, és hogyan reagálnak egy-egy idegen nemzet lobogójának kifeszítésére. Minden mérkőzésen azonban az a legfontosabb cél, hogy azt biztonságosan, sportszerűen bonyolítsák le.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában