Tragédia

2022.08.09. 20:00

Negyedóra alatt vált a tűz martalékává az otthonuk - Püspökladányból költöztek a jobb élet reményében Kemenesmagasiba - fotók

Leégett és lakhatatlanná vált egy családi ház Kemenesmagasiban múlt csütörtökön. Három kiskorú gyermekkel maradt fedél nélkül a Hochrein család.

Tömböly Ágnes

Hochrein József és Berghoffer Gábor alpolgármester a kiégett házban

Forrás: Unger Tamás

Teljesen leégett a ház tetőszerkezete, így már messziről látni a tragédia helyszínét a József Attila utcában. Berghoffer Gábor alpolgármester és Hochrein József invitál beljebb bennünket, és mutatja, mi maradt a tűzvész után. Elég csak körbepillantani, hogy tudatosuljon: itt minden a tűz martalékává vált. Egy háromgyerekes család került rendkívül nehéz helyzetbe. – Hétfőn töltöttem be 43. életévemet, és erre a napra három gyerekkel hajlékatlanná váltunk – mondja könnyekkel a szemében a férfi. Nem csoda, hogy elkeseredett. 2018. szeptember 15-én Püspökladányból a jobb élet reményében költöztek Kemenesmagasiba. A férfinak ugyan most nincs állandó munkahelye, mégis úgy gondolja, itt, Vas megyében több a lehetőség, mint Hajdú-Biharban. – Tankolni mentünk el Celldömölkre. A szomszédasszony hívott, hogy menjünk haza, mert leégett a házunk – eleveníti fel a tragikus nap történéseit József. Majd úgy folytatja: 

– Negyedóra alatt semmivé vált minden. Sokkot kaptunk. A pápai hivatásos és a celldömölki önkormányzati tűzoltóknak sikerült megakadályozniuk a tűz továbbterjedését. Az udvaron rakásban áll a tűzifa – arra sem terjedtek át a lángok –, mutatja József. – Nemrég kaptunk tíz kilo- gramm sárgabarackot, azt ide a kamrába tettem el – folytatja. Majd a földről – mint egy „bizonyítékként” – felemel egy teli lekváros üveget. A szakértői vélemény szerint ebből a helyiségből indult ki a tűz. A hűtőszekrénynél keletkezett zárlat miatt csaptak fel a lángok, onnan terjedtek tovább a többi helyiségre. A padlótól a mennyezetig minden tiszta korom, füstszag járja át a levegőt. Látszik, hogy a tragédia óta senki semmihez nem nyúlt. A mosogató szélén lefordított edények és egy serpenyő, gondosan egymásra téve. A tűzhelyen egy lábosban mintha húsos csont maradéka lenne. Az ingatlant négy éve csok-támogatásból vették, hitel nincs rajta, érvényes lakásbiztosítással ugyanakkor rendelkeznek. A társaság kárszakértője kedden járt a helyszínen, felmérte az ingatlan állapotát. Két-három hét múlva várható döntés, mennyi kártalanításra számíthatnak – tudjuk meg Józseftől. Mint ahogy azt is: kettő-, öt- és tízéves gyermekei édesanyjukkal pénteken visszamentek Püspökladányba a nagyszülőkhöz, hogy fedél legyen a fejük fölött. 

 

Arról már Berghoffer Gábor, Kemenesmagasi alpolgármestere beszél: a baj láttán az önkormányzat azonnal segítő kezet nyújtott. – Elsődlegesen az volt a cél, hogy tudjanak hol aludni a tragédia estéjén. Akkor a házasságkötő teremben alakítottunk ki számukra helyet, ahol mosakodási lehetőség volt, de itt konyha és fürdőszoba nincs. Próbáltunk helyben keresni szálláslehetőséget, az egyik vendégházzal vettük fel a kapcsolatot. Augusztus közepétől szeptember közepéig van szabad kapacitásuk, önkormányzati támogatással itt elhelyezhető a család. Emellett az önkormányzati konyhán is nyújtanak számukra ingyenes étkezést, ezt is megoldottuk. Helyi összefogásból pedig a házasságkötő teremben a hűtőszekrényt feltöltöttük étellel, gyümölccsel – mondja el Berghoffer Gábor. József hálás a sok segítségért, a falu összefogásáért. Ezért is döntött úgy: bár most pár hétre ő is visszatér Püspökladányba, a család jövőjét Kemenesmagasiban képzeli. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában