Nyolc csapat mérette meg magát

2022.09.21. 14:24

Honvédelmi totó és kézigránát-célbadobás - Az Országos Haditorna verseny vasi döntőjét rendezték Vépen

9-12. évfolyamos diákok, nyolc csapat mérette meg magát az Országos Haditorna verseny Vas megyei döntőjén a Kisalföldi ASzC Vépi Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumában.

Tóth Kata

Forrás: Unger Tamás

Tizenhetedik alkalommal rendezték meg a versenyt, amelynek sokszor adott már otthont a vépi középiskola. Csípős hidegben sorakoztak fel szerdán reggel a négyfős csapatok a sportpályán a technikai eligazításra, ahol kiderült: először honvédelmi totót töltenek ki, utána elsősegélynyújtás-kérdésekre kell válaszolniuk, azt követi a mátrixpálya és a tereptan. Onnan fegyveres váltófutásra, akadálypályára mennek és a lövészeten is kell teljesíteniük. A Vas Megyei Hadkiegészítő és Toborzó Iroda nevében Dévényi György főhadnagy köszöntötte a megjelenteket. A haditorna céljaként az egészséges életmódot, a sportot, a honvédelmi nevelés népszerűsítését nevezte meg, továbbá, hogy a fiatalok érezzék magukénak a honvédelem ügyét és a különböző akadályokat leküzdve megérezzenek valamit abból, hogy mit jelent hivatásos katonának lenni. 

Dr. Baán Mihály alezredes, a Vas Megyei Védelmi Bizottság titkára nyitotta meg a rendezvényt, amelyre Vámos Zoltán főispán üdvözletét is vitte. – A nemzetnek szüksége van, volt és lesz is tettre kész fiatalokra. A verseny kiváló alkalom, hogy számot adjanak állóképességről, csapatszellemről, bajtársiasságról – mondta, majd sportszerű, balesetmentes versenyzést kívánt. Hollósi Éva, a technikum igazgatója annak adott hangot: nagy öröm számukra, hogy befogadhatják a színvonalas versenyt, hiszen fontosnak érzik a hazafiságra nevelést, a honvédelmi oktatást.

 

A továbbiakban a csapatok a technikai értekezleten elhangzottak alapján vonultak a kijelölt állomásokra. A premontrei gimnázium első csapata – Várkony Tamás, Tóth Vivien, Németh Benjámin és Légrádi Benjámin – oldotta meg elsőként a feleletválasztós tesztet. Mikor és hol alakult meg a NATO? Melyek a normál lövedék részei és milyen színűre van festve a fényjelző lövedék fejrésze – 13+1 kérdésre tíz perc alatt feleltek. A katonai tereptanon a földrajzból tanultakra is szükségük volt – hogyan jelzik a hegyet, völgyet, hágót –, távcsővel mértek távolságot. 

Külön lőpályán teljesítették a lövészetet. légpuskával lőttek. Látványos volt a fegyveres váltófutás, a kézigránát-célbadobás és erőt próbáló az akadálypálya a traktorgumi-görgetéssel, kúszással. Várkony Tamásról kiderült, minden érdekli, ami a katonasággal kapcsolatos, elmúlt 18 éves, és már jelentkezett önkéntes területvédelmi tartalékosnak. A csapatukból mindenki sportol. Vivien is, aki ilyen közegben is ki akarta próbálta magát. A premontrein kívül a vépi középiskola és a Savaria Technikum csapatai neveztek. Az első helyezett Premontrei 2-es számú csapat képviselheti Vas megyét az Országos Haditorna döntőjén. Második lett a Premontrei 1-es csapata, harmadik pedig a Savaria 2-es számú csapata.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában