Gyász

2022.09.09. 13:26

In memoriam Matók Mária

Egy polgári értékeket képviselő, következetes, intellektuális, együttérző ember távozott személyében közülünk – írta a Vas megyei TIT Egyesület.

vaol.hu

1935-ben a katonatiszt Matók Lajost Szombathelyre helyezték családjával együtt. Mária itt született l936-ban. Három testvérével együtt ígéretes jövőt remélő szerető családban nevelkedett.

A háborút követően át kellett élnie a létminimum határát súroló nehéz életkörülményeket, majd a származása miatti hátrányos megkülönböztetéseket. A legsúlyosabb csapás 1951. január 23-án érte a családot, amikor bátyját, Leót az Államvédelmi Hatóság letartóztatta, és utána nem látták többé.

Továbbtanulását megakadályozták, munkalehetőséget is nehezen talált. Örömöt a postások színjátszó köre nyújtott neki, ahol hosszú éveken át volt oszlopos tag és sok főszerepben csillogtatta meg tehetségét. Szívesen mondott verseket, önálló tanulással, olvasással képezte magát.

1973-tól nyugdíjba vonulásáig a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) dolgozója volt. Előadóként, majd Szombathelyi járási titkárként, később a megyeszékhely városi titkáraként szervezett évente sok száz ismeretterjesztő előadást, tanfolyamokat, szabadegyetemeket. Témajavaslatokat készített a fogadó intézményeknek, szemléltető eszközöket biztosított a felkért előadóknak. 

Példaértékű együttműködést valósított meg a társadalmi szervezetekkel, önkormányzatokkal, kulturális partnerekkel. A munka mellett diplomát szerzett a Berzsenyi Dániel Főiskola népművelő - könyvtáros szakán.

Alapítója, alakítója és szervezője volt a "Hétfői találkozások" évtizedes programnak 1985-től. Az érlelődő rendszerváltás gondolatcserét igényelt, az értelmiség továbbképző központja tudott lenni a fórum.

1990-ben létrehozója és 25 évig vezetője volt a TIT Hölgy klubjának. Gazdag skálájú volt a repertoár rendezvényeiken: író - olvasó találkozó, látogatás képzőművészek műhelyében, vetítettképes úti-élménybeszámoló, orvos vendég beszélgetés, kirándulások szervezése. Igazi "háziasszonya" volt ezeknek az alkalmaknak, mindenkivel szót tudott érteni a saját nyugodt, tapintatos, megfontolt, művelt stílusában.

2002-ben megkapta a Dr. Kiss Gyula Kulturális Egyesület "Közösségi kultúráért" oklevelét.

Egy polgári értékeket képviselő, következetes, intellektuális, együttérző ember távozott személyében közülünk  – írta a Vas megyei TIT Egyesület.

 

A Vas megyei TIT Egyesület nevében

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában