Átadó

2022.09.05. 10:28

Kis magyar falusi élménynap - Polgármesteri hivatalt és tűzoltó autót avattak Pápocon

Kis magyar falusi élménynapra hívta az önkormányzat szombaton a pápociakat. Átadták a polgármesteri hivatal felújított épületét és a Pápoci Önkéntes Tűzoltó Egyesület új tűzoltó autóját.

VN

Forrás: Ohr Tibor

A pápoci önkormányzat valóban élménydús napot szervezett a helyiek számára, akik nemcsak asztaliteniszezhettek,  kézműveskedhettek, de fellépők sorát is megtekinthették a szombati programon. 

Az élménynapnak emellett volt egy hivatalos része is, amelyben elsőként Sulyok Pál néhai repülő századosról emlékeztek meg, aki 34 évvel ezelőtt zuhant le gépével a falu határában.

A megemlékezést követően Gats Mihály plébános megáldotta a hivatalépületet és a tűzoltó autót. 

Az eseményen tiszteletét tette Bóna Zoltán, a helyi szintű és hazai forrásból megvalósuló településfejlesztési programok összehangolásáért és népszerűsítéséért felelős miniszteri biztos, aki beszédében a Magyar falu program eddig elért sikereire hívta fel a figyelmet. Elmondta, hogy a kistelepülések fejlesztésére létrehozott programnak köszönhetően sikerült megállítani a drasztikus népességcsökkenést 1200 kistelepülésen, köztük Pápocon is. A most átadott fejlesztésekkel kapcsolatban elmondta: a pápoci önkormányzat tavaly sikeresen pályázott a polgármesteri hivatal épületének felújítására. Az elnyert csaknem 30 millió forintból az épület energetikai korszerűsítése, a nyílászárók cseréje, a tető cseréje, az épület külső és belső vakolása valósulhatott meg. 

- A Pápoci ÖTE szintén sikeres pályázat eredményeképpen vásárolhatta meg egy ausztriai tűzoltó egyesülettől új tűzoltó autóját. Ezt ötmillió forinttal támogatta a Magyar falu program - tette hozzá Bóna Zoltán. 

Ágh Péter, a térség országgyűlési képviselője a miniszteri biztos szavaihoz kapcsolódva elmondta: az elmúlt évek fejlődésére minden pápoci büszke lehet, hiszen a falu szívét, központját jelentő polgármesteri hivatal már méltó a takaros faluképhez. Hozzátette: a korábbi szocialista kormányokkal ellentétben az ország jelenlegi vezetésének az a célja, hogy a falvakat fejlesszék, megelőzzék azok elnéptelenedését. Ez a Magyar falu programnak köszönhetően már sikerült - emelte ki a képviselő.

Bóna Zoltán és Ágh Péter Nováky Ernő polgármesterrel közösen vágták át a nemzeti színű szalagot a hivatal kapujában. 

Az esemény hivatalos részének zárásaként átadták a tűzoltó autót. Elsőként Nováky Ernő polgármester, a tűzoltó egyesület elnöke idézte fel az Ausztriából, Graz mellől beszerzett autó hazahozásának körülményeit, ugyanis az autót a koronavírus-járvány legdurvább hónapjaiban kellett hazahozniuk. Hozzátette: sokak együttes, megfeszített munkáján múlott, hogy mostanra jelenlegi pompájában tündökölhessen az autó. 

Az eszköz átadását megelőzően dr. Bognár Balázs, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója mondott beszédet. 

- A pápoci tűzoltók nemcsak a település mozgatórugói, de minden környékbeli káresetnél a hivatásos szervekkel együttműködve jelen vannak, dolgoznak a helyiek és értékeik megmentésén. Teszik mindezt önzetlenül, feláldozva saját szabadidejüket. Vas megye erősséget az adja, hogy hivatásos, önkormányzati, önkéntes és létesítményi tűzoltók együtt tudnak dolgozni, ha baj van. Ezentúl egy még újabb, még korszerűbb eszköz segíti a helyiek munkáját - fogalmazta meg. 

A két tűzoltó autó között az ÖTE két tagja ragadta kézbe a tűzoltásnál használatos szikracsapókat. Ezek közé feszítették ki ki a nemzeti színű szalagot, amit Bóna Zoltán, Ágh Péter, Nováky Ernő, dr. Bognár Balázs és Csende Sándor, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sárvári kirendeltségének vezetője vágták át. Az ünnepélyes pillanatban az önkéntes tűzoltó egyesület immáron két tűzoltó autójának szirénái is megszólaltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában