Fejlesztés

2022.09.08. 10:05

Kívül-belül megújult a nemesbődi óvoda - Energetikai fejlesztés is történt a Magyar falu programból

Negyven éve nem újították fel, így sokak örömére szépült meg kívül-belül a Gyöngyvirág Óvoda. Az épület energetikai korszerűsítésével várhatóan annak fenntartási költségei az emelkedő energiaárak ellenére sem növekednek.

Tömböly Ágnes

Ágh Péter az egyik felújított csoportszobában Zsizsik Katalin polgármesterrel

Forrás: Ohr Tibor

Százezer forint híján 110 millió forintot nyert a Gyöngyvirág Óvoda felújítására és a játszótér fejlesztésére a nemesbődi önkormányzat a Magyar falu programban. Ebből az épület teljes körű renoválása megtörténhetett, cserélték a belső nyílászárókat és a burkolatokat is, a helyiségeket újrafestették, és a konyhát is felújították – erről Zsizsik Katalin polgármester tájékoztatott. Megtudtuk, a pályázati támogatásokból energetikai fejlesztést is megvalósíthattak: a víz- és hőszigetelés megoldása mellett 10 kwattos napelemet és hőszivattyús klímaberendezéseket is elhelyeztek, két teljesen új gázkazánt is beszereltek. 

Úgy számolnak, ha a fűtést jól állítják be az óvodában, akkor várhatóan nem kell többet fizetniük a rezsiköltségekre, mint tavaly. A kétcsoportos óvodában 58 gyermek kezdte meg a nevelési évet, ám januártól várhatóan már 61 óvodást fogadnak. Kormányzati támogatásból ötmillió forintot fordíthatott az önkormányzat a játszótér fejlesztésére – oda teljesen új játszóeszközök kerültek, amiket nemcsak az óvodások, hanem valamennyi falubeli gyerek használhat – tudtuk meg Zsizsik Katalintól. – Az óvoda felújítása régi közös tervünk volt polgármester asszonnyal, amire a kormány Magyar falu programja adott támogatást – erről már Ágh Péter országgyűlési képviselő nyilatkozott. – Első lépésben az óvodaudvart adhattuk át, most az épületet. A kormány vidékért mutatott elkötelezettségének újabb bizonyítéka ez a fejlesztés. 

 

A település érdekében más célra is érkeztek források – hangsúlyozta a képviselő. Zsizsik Katalin elmondta: korábban két pályázaton orvosi eszközök beszerzésére és az orvosi rendelő és a védőnői szolgálat épületének felújítására is jutott forrás a Magyar falu programból. Idén közösségfejlesztéshez sikerült pályázati támogatást szerezniük, rendezvénysátrat vettek. Következő tervük a közös önkormányzati hivatal felújítása, amit Vát, Meszlen és Acsád önkormányzatokkal együtt működtet a nemesbődi önkormányzat. A teljes körű rekonstrukció mintegy 100 millió forintba kerülhet – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában