Közlekedés

2022.09.15. 12:57

Piros lézer, narancsszín fény: átadták Szombathely ötödik okoszebráját

Újabb intelligens gyalogosvédelmi rendszer telepítéséről tartottak sajtótájékoztatót kedden Szombathelyen, a Joskar-Ola városrészen, az új Hunyadi úti okoszebránál.

Bege Botond

Forrás: VN

Kelemen Krisztián önkormányzati képviselő mindenekelőtt köszönetét fejezte ki a kivitelezőknek és a Rotary Klubnak, a projekt ötletgazdájának. A képviselő hangsúlyozta: ez a fejlesztés egyszerre védi a gyalogosokat és az autósokat.

A rendszer nagy előnye: úgy tervezték, hogy szinte lehetetlen, hogy téves riasztást, figyelmeztetést adjon. Az új szisztéma a zebra mindkét oldalán különleges narancssárga fényt bocsát ki, amikor átkelőt érzékel, ezzel felhívja az autósok figyelmét az átkelő személyre. A rendszer érdekessége, hogy éjszaka piros lézert vetít az útra, amely visszaverődik  az átkelők lábáról így láthatóvá téve őket az autós forgalom számára. A környéken sok kisgyerekes család él, ezért itt ez az egyik leggyakrabban használt átkelőhely - fontos, hogy biztonságos legyen.

Az OkosZebra-projekt ötletgazdája Varga Balázs Rotary-klubtag. Ez már az ötödik ilyen zebra a városban, és tervek vannak még több kialakítására is. 

Az eseményen jelen volt Bokányi Adrienn, a területért felelős tanácsnok; Varga Dániel, a Rotary Klub elnöke és Lakézi Gábor, a klub képviselője; valamint Pócza Tamás, a Szombathelyért Közalapítvány elnöke és Nagy László, az intelligens gyalogosvédelmi rendszer kivitelezője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában