Áremelés

2022.09.10. 07:00

Száz forintra drágulhat a tojás, de a termelők szerint lesz elég - Vasi telephelyen jártunk

A folyamatosan emelkedő energia- és takarmányárak a tojásiparra is rányomják bélyegüket. A hazai igények ennek ellenére kielégíthetőnek tűnnek, de a termék drágulása elkerülhetetlen.

Cseh-Egyed Bernadett

Erőss Ákos és Erőss Ádám a meggyeskovácsi telephelyen

Fotó: Cseh Gábor

Mintegy hetvenezer tojótyúkot nevelnek a Rábamenti Agrár Kft. meggyeskovácsi telephelyén. Néhány hét múlva, ha befejeződik az alternatív tartásra alkalmas ól építése, ez a szám eléri a nyolcvanezret. A napi hetvenezer tojás teljes egészében a hazai piacra kerül, és ezen a tulajdonosok nem is szeretnének változtatni. A szántóföldi növénytermesztéssel is foglalkozó cég gázszámlája várhatóan a tízszeresére emelkedik október 1-jétől. 

Erőss Ádám vezető elmondta, át kell gondolniuk, miként ütemezzék a betakarításokat. Amennyiben például még szeptemberben learatják a kukoricát, olcsóbb gázár mellett tudják azt kiszárítani. A terményárakat az önköltségek mellett elsősorban két tényező befolyásolja: egyrészt az egyre drágább és mind nehezebben beszerezhető műtrágya, másrészt az aszály miatti termékkiesés. Jövő év januárjától a villamos energiáért is hatszor többet kell majd fizetniük a jelenleginél. A szerencséjük az, hogy előrelátóak voltak, és a már korábban telepített napelemrendszernek köszönhetően szinte önellátóak. Ugyanakkor a napos csirkéknek folyamatosan biztosítani kell a 36 Celsius-fokot. 

– Amit tudunk, amit lehet, megcsinálunk még az áremelkedések előtt. Arra, hogy utána tízszer többet kell majd fizetni a gázért, nem lehet felkészülni. Talán sokan még belegondolni sem mertek – tette hozzá, majd így folytatta: – Mindezek fényében egyértelmű, hogy emelkedni fog a tojás ára. 

Horváthné Vörös Zsuzsanna a meggyeskovácsi telephelyen 
Fotós: Cseh Gábor

– Ha azonban a kilónkénti árát összevetjük a csirkemellével vagy a karajéval, még mindig ennek az ára a legkedvezőbb. A tojás teljes értékű tápanyag, benne van minden, ami az élethez kell, hiszen egy élet születik belőle – fogalmazott. A Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége közleményben azt írta: az áremelésre a biztonságos hazai ellátás érdekében is szükség van. A jelenlegi gazdasági környezetben felvetődik a kérdés a termelőkben, hogy megéri-e új állományokat beállítani a termelésbe, illetve hogy a jelenlegi költségszinten meddig képesek a termelést finanszírozni. 

Hangsúlyozták, míg 2018 januárjában egy darab M-es tojás csomagolóhelyi ára nettó 31,92 forint volt, 2022 júniusára ez mindössze kilenc forinttal, mintegy 41 forintra növekedett. Az elmúlt öt évben a tojás fogyasztói átlagára emelkedett a legkisebb ütemben a többi alapvető élelmiszerrel összehasonlítva. A tízdarabos tojás fogyasztói ára 2022 júliusában 17,8 százalékkal haladta meg a 2018. januári szintet. Ugyanebben az időszakban a tej 51,9 százalékkal, a kenyér 144,8 százalékkal, a vaj 64,7 százalékkal drágult – tették hozzá. Erőss Ádám úgy látja, a magyar tojásigény import nélkül kielégíthető. Átmeneti készlethiány madárinfluenza-járvány következtében alakulhat ki. Tojás tehát lesz, csak drágábban, a szakember úgy saccolja, a bruttó eladási ára elérheti a száz forintot darabonként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában