Írásban kell helyiséget kérni

2022.10.26. 18:34

A megyei és a települési roma önkormányzatok elkülönülnek

A Vas Megyei Roma Területi Nemzetiségi Önkormányzat Közgyűlése közmeghallgatást tartott szerdán a Megyeháza Címertermében, kevés érdeklődővel.

vaol.hu

Fotó: © Unger Tamás

Dr. Stankovits György megyei aljegyző most megjelent új jogszabályról tájékoztatta az egybegyűlteket. A települési és a megyei nemzetiségi önkormányzat közötti viszony nem alárendelt, hanem teljesen elkülönülnek a bankszámláikban is, a megyei szint csak segít, koordinál, utasítást nem ad. A kapocs köztük a hivatal. A települési nemzetiségi önkormányzatoknak helyiséget kell biztosítani, de ez csak írásbeli kérés útján lehetséges, közigazgatási szerződés keretében. Vannak olyan ügykörök, amelyekben a helyi önkormányzat döntéseihez kapcsolódik a nemzetiségi önkormányzat egyetértési joga, ami alkalmasint vétójogot is jelenthet. Újdonság a nemzetiségi önkormányzatok feloszlásának és feloszlatásának költségeivel kapcsolatosan – az Igazságügyi Minisztérium adta ki a részletes szabályokat -, hogy meg kell előlegezni a választási költségeket. Ha nem előlegezik meg, akkor képviselet nélkül maradnak.  

A megyeházi fórum célja részben a tájékoztatás, részben az egyeztetés volt. Képviselte magát Szombathely, Celldömölk és Vép.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában