A fáradó lábat máshogy hajlítjuk

2022.10.19. 18:30

Először nyert szombathelyi egyetemi oktató az ELTE Ígéretes Kutatója pályázaton

Az ELTE Ígéretes Kutatója pályázaton, az informatika területén a legkiemelkedőbbnek dr. habil. Fekete Gusztáv pályaművét értékelte a Tudományos Tanács a 39 beérkezett munka közül.

Merklin Tímea

Forrás: VN-archív

Fotó: Cseh Gábor

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem 2015-ben alapította ezt a nagy presztízst jelentő díjat, amelyet karonként adnak ki minden évben. A Savaria Egyetemi Központ 2017-es csatlakozása óta ez az első alkalom, hogy a szombathelyi kampusz kutató nyerte el ezt a díjat. Dr. habil. Fekete Gusztáv okleveles gépészmérnök, az ELTE Informatikai Kar Savaria Műszaki Intézetének oktatója pályázatában az alsó végtag biomechanikájára fókuszált. 

Azt vizsgálta, hogy sporttevékenység során miként fárad el a láb, és csökkennek a hajlítási szögek térdnél, bokánál a nem domináns oldalon – ez egyébként látható is –, és ezzel arányosan, hogyan nő a sérülés veszélye. A fáradás során asszimmetrikus mozgás alakul ki, az erősebb láb jobban dolgozik, a másikat egyre inkább csak húzza maga után az ember. Sportolóknál fontos tudni, hogy mikor kell abbahagyni a sporttevékenységet, mivel a sérülés kockázata a kifáradással együtt nő. 

A kutató a pályázatában a rehabilitációval is foglalkozott, feltárva különféle összefüggéseket. Például, az Achilles-ín szakadása utáni rövidülés okozza, hogy a talp nyomásközéppontja kifelé távolodik, és emiatt megnő a térdre ható nyomaték. Ez hosszú távon karika-lábat és ízületi gyulladást okoz. 

Még egy érdekesség Fekete Gusztávról, aki pont cikkünk megjelenésével egy időben éppen egy pálmafát ültetett kertjébe, amiről egy fotót is feltöltött a közösségi oldalára.

Bencsics Gábor balról, jobbról Fekete Gusztáv, akinek az udvarán ma pálmafát ültettek a riport előtt
Forrás: Facebook

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában