Sült a gesztenye

2022.10.15. 20:00

Frissen sült gesztenye és sokéves hagyományok - Kínából is érkeztek látogatók a Velemi Gesztenyenapokra - videó, fotók

Bege Botond

Forrás: Unger Tamás

Velemben idén is megszervezték az immáron hagyományossá vált Gesztenyenapokat. Az esemény október 15-én és 16-án zajlik, mi már az első napon kilátogattunk, hogy belekóstoljunk a program hangulatába. 

A gesztenyenapok nem is lennének az igaziak, ha nem lennének a frissen sült gesztenyét áruló lelkes helyiek. Bíró Lászlót éppen sütés közben kérdeztük, – ami már magában egy érdekes és látványos folyamat. Elmondta, a saját gesztenyéjét süti, jól terem a környéken, s azt is megtudtuk, hogy nagyjából 8-10 perc amíg elkészül a termék. A többi gesztenyesütővel egyetemben ő is végig kint lesz a hétvégén és készíti a finomabbnál finomabb gesztenyéket.

Molnár Adrienn szervező elmondta, most már több mint harminc éve van jelen az ünnepség a község életében. A szokásosnak mondható vásár mellett a hagyományőrzés jegyében különböző előadásoknak is szerveztek. Az utóbbi tíz évben bővült ki a vásár, most már több mint kétszáz árus érkezett a portékájával Velembe. Aki ma kiment, nagyon finom eredeti erdélyi kürtőskalácsot kóstolhatott, hiszen két árus is érkezett, egyikük Székelyudvarhelyről, másikuk pedig Farkaslaka településről.

 

Megszólítottuk a székelyudvarhelyi árusokat, akik elmondták, már több éve jönnek el Velembe a gesztenyenapok miatt. Hagyományos székely ruhába öltözve készítették a kürtőst, ami még hangulatosabbá tette az egész folyamatot. (Székelyként elmondhatom, nem csak a székelyruha volt hagyományos, hanem a kürtős íze is .)  Az időjárás kicsit sem kedvezett szombat délelőtt, ennek ellenére sokan kimentek Velembe, becslés szerint nagyjából ötezer ember fordult meg az első nap délelőttjén az eseményen.

A programok szervezésénél fontos volt, hogy előnyben részesítsék a helyi, illetve környékbéli együtteseket, mondta a szervező. A holnapi fellépők között van a kőszegszerdahelyi Kaméleon színjátszókör, vagy a kőszegszerdahelyi Flórián Tűzoltó Énekkar, a Borha Banda népzenei műsora, a napot pedig az Aurevoir zenekar zárja majd.

De nem csak a környékről érkeztek érdeklődők, Yolin és Morin Kínából jött Budapestre tanulni. Elmondták, kíváncsiak voltak, milyen is ez a fesztivál, ezért látogattak el Velembe szombaton, majd mennek is vissza a fővárosba. Hozzátették, az eső kivételével minden nagyon tetszik nekik, egy teljesen más világ tárult eléjük. Kérdésünkre elmondták, szerencsére a helyiek többsége beszél angolul, ezért könnyen tudnak értekezni az árusokkal is. Délutánra már az eső is elállt, így látogatóból is több lett. Az eső miatt sár alakult ki a parkolóban, ezért frissen mosott autóval kockázatos volt szombat délután kimenni. Várhatóan, a vasárnapi jobb időt követően a sár is felszárad majd.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában