Megújult

2022.10.30. 12:36

Megszépült a vasszilvágyi templom

Tizenöt millió forintból újult meg a templom Vasszilvágyon. Az már kívülről messziről is látszik, hogy teljesen kicserélték a tetőszerkezetet.

Horváth László

Fotó: Unger Tamás

A feljegyzések szerint a vas­szilvágyi templom külsőjét 1948-ban és 1962-ben tatarozták. A legutóbbi nagyobb munka idén ősszel volt: a tetőszerkezetet cserélték ki teljesen. A kivitelezéssel a napokban végeztek a szakemberek. A beruházás teljes összegét, 15 millió forintot a magyar kormány biztosította.   

Érdekesség, hogy a Szent Miklós római katolikus plébániatemplom elődjét a XIV. században is említették. A protestánsok még 1673-ban itt tartottak kerületi gyűlést. Az 1674-es egyházlátogatási jegyzőkönyvben ősrégi, kicsi, kőszószékes, boltozott szentélyű épületnek írták le. 

– A vasszilvágyi templom felújítása régi terve volt az itt élő közösségnek – nyilatkozta lapunknak Ágh Péter, Észak-Vas megye országgyűlési képviselője. – Örülök annak, hogy kormányzati döntések révén a település önkormányzata több elképzelését meg tudta valósítani az elmúlt időszakban. A templomfelújításon túl gondolok itt a szennyvízrendszer kiépítésére, a játszótér létesítésére és útfelújításra. 

Vas megyében több településen is történnek, illetve történtek templomfelújítások. Ágh Péter még 2021 tavaszán tette közzé közösségi oldalán annak a húsz Észak-Vas megyei településnek a nevét, amelyek kormányzati forrást nyertek. Az elvégzendő munkák között szerepelt például ablakcsere, tornyot érintő munkálatok, vízszigetelés, vakolatjavító munkák, homlokzatfelújítás, illetve a tetőhéjazat és a bádogos szerkezetek javítása. A kormány a templomfelújításokhoz is forrást biztosító gazdaságvédelmi alapot 2020-ban hozta létre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában