Eldőlt

2022.10.26. 11:00

Megvan, ki tervezheti az M87-es utat

A Tura-Terv Mérnökiroda Kft. és a Pannonway Építő Kft. tervezheti a Szombathely és Kőszeg közötti 18 kilométeres gyorsforgalmi utat – írta meg a magyarepitok.hu.

Cseh-Egyed Bernadett

A portál most arról tájékoztatott: a kiviteli tervekre vonatkozó közbeszerzési eljárást lefolytatták, ahogyan a projekt engedélyes terveit, úgy a kivitelieket is a Tura-Terv Mérnökiroda Kft. és a Pannonway Építő Kft. készítheti el. 

A projekt célja a települések elkerülése mellett azok gyorsforgalmi úthálózatba való csatlakoztatása, a települési, térségi elérhetőség javítása, valamint kapcsolódva az osztrák oldalon épülő B61 jelű úthoz, a nemzetközi elérhetőség javítása is. A Szombathely és Kőszeg közötti közúti kapcsolat Szombathelytől a magyar-osztrák országhatárig tartó szakasza két részre osztható fel: Szombathely és Kőszeg között 13,58 kilométer hosszan 2x2 sávos szakasz készül fizikai elválasztással, míg a Kőszeget keletről elkerülő és az országhatárig tartó mintegy 4,51 kilométer hosszú szakasz 2x1 sávos lesz. A 18 kilométer hosszú új úton 14 híd épül, ezek közül négy vadátjáró lesz, továbbá Gyöngyösfalu külterületén egy pár egyszerű pihenőhely kialakítását is tervezik. 

Forrás: Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt

Megírtuk, a közelmúltban fejlesztési terveiket egyeztették a térség meghatározó politikai, gazdasági, oktatási szereplői a Megyeházán. Hende Csaba, Szombathely és térségének országgyűlési képviselője akkor azt nyilatkozta: a vasi megyeszékhely fejlődésének záloga az északi elkerülő út, illetve a megyeszékhelyet Kőszeggel, illetve Egyházasrádóccal összekötő gyorsforgalmi szakasz megépítése. Szólt arról is, azért, hogy a háború és a nyomában járó szankciók, illetve az energiaválság miatt a kormány a még fizikailag el nem kezdett beruházásokat felfüggesztette, de nem eltörölte. Ez azt jelenti, hogy a tervezési munkák például folytatódnak. Czunyiné Bertalan Judit, az északnyugat-magyarországi zóna területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős kormánybiztos szintén kiemelte beszédében: – a jelenlegi válsághelyzetben ki kell használni az időt a tervezésre. Ha ugyanis ez rendeződik, akkor komplex, és újra helyzetbehozó, erősítő programokkal kell tudni előállni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában