Jubileum

2022.11.12. 19:42

"Az egyház olyan lesz, amilyenné tesszük" - Harmincéves a szombathelyi Martineum Felnőttképző Akadémia - fotók

A humán és a keresztény értékrend menten általános felnőttképzéssel és lelki programok szervezésével foglalkozik a szombathelyi Martineum Felnőttképző Akadémia – immáron harminc esztendeje. A jubileum alkalmából családias hangulatú ünnepséget tartottak szombaton.

Cseh-Egyed Bernadett

Forrás: Cseh Gábor

Az intézet célja a magyar katolikus egyház megújulásának segítése, a keresztény kultúra és erkölcs minél szélesebb körben való megismertetése, a keresztény értelmiség képzése és továbbképzése – idézte az alapító okiratból Maurer Péter igazgató, majd hozzátette: az elmúlt harminc évben igyekeztek ennek a szolgálatnak eleget tenni. – Sose mertünk és nem is akartunk nagyokat álmodni. Együtt akartunk gondolkodni, elmélkedni, imádkozni mindazokkal, akik valamilyen formában megfordultak az akadémián – mondta. Mauer Péter köszönetet mondott mindazoknak, akik harminc évvel ezelőtt segítették az intézmény létrehozását, emlékeztetett: jótéteményüket emléktábla őrzi. 

– Mi vagyunk az egyház. Az egyház olyan lesz, amilyenné tesszük. Élő egyházban nekünk élő taggá kell válnunk és dolgoznunk mások és magunk üdvösségért – hangsúlyozta. Mauer Péter szólt arról is, a magyar kormány nemcsak szavakban, tettekben is az örök értékek mellé áll: az elmúlt években több mint háromezer templomot újíttatott fel, és csak a Martineum Felnőttképző Akadémia 88 millió forintnyi támogatást kapott az épület korszerűsítésére. 

 

Horváth József atya, az intézmény korábbi igazgatója felidézte az elmúlt három évtized legfontosabb állomásait, kiemelve: ahol sokat imádkoznak, ott előbb-utóbb történik valami. Kitért arra is, a háborúk után valamennyi egyházmegyének volt hasonló háza azzal a céllal, hogy segítsék a vallási élet újjászületését. A Martineum a mai napig ezt teszi, képzései elsősorban a szellemi tisztánlátást, az élet dolgaiban való eligazodást segítik.  

– A diktatúra évtizedei után újra megszólalhatott Isten igéje. Hála ezért, és köszönet az adományozóknak – fogalmazott Székely János megyéspüspök, majd megáldotta a fennállásának harmincadik esztendejét ünneplő Martineum Felnőttképző Akadémia épületét. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában