Személyes

2022.11.21. 10:27

Az Osonó Színházműhely kísérlete: Mucha Oszkár kedden este Celldömölkön hívja játékba József Attilát

A világjáró sepsiszentgyörgyi Osonó Színházműhely visszajáró vendég Vas megyében, az előadásaira érdemes odafigyelni. November 22-én, kedden 19 órakor a Nem vagyok, csak mások látnak című József Attila-estet láthatja a közönség Celldömölkön, a Soltis Lajos Színházban. Az előadás rendezője a színházműhely vezetője, Fazakas Misi, a színpadon: Mucha Oszkár.

Ölbei Lívia

Forrás: Osonó Színházműhely

Az ajánló szerint: "Az elhangzó szövegek nem (csak) lírai alkotások, hanem a jelen időben, ürügyként újjászülető gondolatok, hogy közösen kísérletet tegyünk egy személyes találkozásra Attilával. Engedjünk a színház varázsának és hagyjuk, hogy a megteremtett igazság által születhessen meg bennünk a Pillanat. Felejtsünk el minden ismert sort és szót, hogy közösen fedezhessük fel újra, hogy vajon mi járhatott Attila fejében, amikor tollat ragadott. Vajon hogyan rezdült a lelke? Miért alakult a sorsa úgy, ahogy alakult? És sorsa befejeztével az út végére ért? Vagy még mindig halad valahonnan valahová?"

Néhány nap múlva lesz 85 éve, hogy József Attila meghalt. Tverdota György írta meg, hogyan támadt föl abban a pillanatban (A komor feltámadás titka). Nincs - és van. Van - és nincs. Az életmű - és az életműtől végső soron elválaszthatatlan, a halál pillanatában fölfénylő, csillaggá váló élet - azóta velünk van. És lám: minden generáció felfedezi előbb vagy utóbb.  Mucha Oszkár és Fazakas Misi vajon milyennek látja? (Hogy őt milyennek látjuk, rólunk is mond valamit.) 

Az Osonó előadását az év elején mutatták be Budapesten, azóta Szombathelyen is volt vendégjáték. Kedden Celldömölkig kell menni az élményért. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában