Projekt

2022.11.07. 16:00

Beruházás az árvízi kockázat csökkentésére Kőszegen - fotók

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság munkatársai ismertették az Árvízbiztonság növelése a NYUDUVIZIG területén című projekt részleteit, amely a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program támogatásával valósul meg 2,6 milliárd forintból. Öt helyszínen - Szentgotthárdon, Körmenden, Sárváron, Kőszegen és Lukácsházán - lesz fejlesztés a pályázati forrásból.

Tóth Judit

Forrás: Unger Tamás

Básthy Béla, Kőszeg polgármestere köszöntötte a megjelenteket, majd V. Németh Zsolt és Ágh Péter országgyűlési képviselők méltatták a 2,6 milliárd forintos projektet, amely egy korábban megkezdett árvízvédelmi munka folytatása, és emellett időszerű is. A klímaváltozás ugyanis nem csak a globális felmelegedést hozza magával, hanem az extrém időjárási körülményeket is, ezek hatásaira fel kell készülni. Busa Tamás, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgatóhelyettese előadásában azt hangsúlyozta, hogy több árvízzel is számolni kellett az elmúlt évtizedekben, a legnagyobb ezek közül az 1965-ös rábai árvíz volt, amely halálos áldozatokat is követelt. Ez is jelzi, hogy a védelmi rendszer fejlesztésére nagy figyelmet kell fordítani. 

© Unger Tamás
Forrás: Unger Tamás

Lanter Tamás, árvízvédelmi és folyógazdálkodási osztályvezető a Szentgotthárd és Sárvár közötti árvízvédelmi beruházásról beszélt. Szentgotthárdon a Lapincs bal parti töltésfejlesztése és a Rába jobb parti mederrendezése történik meg, emellett a védelmi központ épületét is korszerűsítik. Körmendnél a Rába árterében zajlottak munkálatok, a Csörnöc vízfolyás vasúti híd és ártéri híd környezetének tisztítását végezték el. A Rába nagyvízi medrében, a parlagon hagyott területeken ugyanis a feliszapolódás miatt vízvisszatartás keletkezett, ez az árvízszintek növekedését eredményezte. Sárvár is érintett a projektben, ott az Aranyos-éri zsilip felépítményi munkálatai zajlanak.

Bori Zsófia vízrendezési referens a kőszegi fejlesztéseket részletezte. A Gyöngyös-patak városi szakaszának mederrendezését oldják meg az árvízikockázat csökkentése érdekében. A mederrendezés négy ütemben valósul meg, összesen több, mint 4 kilométer hosszban. A projekt során a kőszegi vízmérce felújítása, és új áramellátási lehetőség kiépítése is megvalósul, Lukácsházán pedig uszadékterelő műtárgyat építenek.    

A kivitelező Szabadics Építőipari Zrt. képviseletében a vezérigazgató Kovács Tamás és a projektvezető, Szabó Attila ismertették az öt helyszínen megvalósuló beruházás készültségi fokát. A kivitelezésben a Meliorációs és Rekultivációs Kft. is részt vesz, a munkálatokat jövő év november 30-ig kell befejezni. Gaál Róbert, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója zárta a projektbemutató rendezvényt. Elmondta, hogy a klímaváltozással együtt élünk, ennek hatásait az emberek többsége a vízzel kapcsolatos problémák során tapasztalhatja meg. Az idén kevés víz volt, máskor árvizekre kell készülni, így ez a projekt nagy jelentőségű az emberek védelme szempontjából is - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában