Kiállítás

2022.11.20. 10:15

Egy amatőr fotós képei a múlt századból - Id. dr. Kereszty Gábor felvételeiből nyílt kiállítás Sárváron

Milyen kincseket rejthet néhány, negatívokkal teli doboz? Ez minden fényképeket kedvelő ember kíváncsiságát felkelti. Dr. Kereszty Gábor Sárváron élő állatorvos, fotográfus, - rendszeres kiállító - is a felfedezés izgalmával kezdte átnézni édesapja múlt századot megörökítő filmjeit. A másfél éves kutatás, rendszerezés, feldolgozás, szkennelés, nagyítás eredménye látható a sárvári Nádasdy-vár Folyosó galériájának falain.

BS

Fotó: Benko_Sandor

A szombaton megnyílt fotókiállítás érdeklődőit Kondor János festőművész köszöntötte, majd az id. dr. Kereszty Gábor fényképeiből rendezett tárlatot ifj. dr. Kereszty Gábor nyitotta meg. Gábor édesapjáról így beszélt: „Apám száz éve született, 1922-ben. A fővárosban élte életét, sportokkal, zenével, barátokkal, és az egyik legjobb gimnáziumban töltött évekkel vált felnőtté. Jogi egyetemet végzett, mellesleg kilenc nyelvet beszélt, kamasz korától fogva szenvedélyesen fényképezett. Nagyon korán, 49 évesen halt meg, mi még gyerekek voltunk.” „Apám a szó igazi értelmében amatőr fotós volt. Soha nem publikált, vagy állított ki képeket. A maga kedvére vagy a családi, baráti albumoknak fényképezett. Az viszont biztos, hogy ismerte a fotográfia akkori trendjeit. Nem véletlenül jelennek meg képein a klasszikus portré szabályai, a riport jellegű életképek vagy a hatvanas években egyre terjedő előtéralkotás, vonalvezetés.” Ez az emlékkiállítás - ami korántsem a gyászról szól -, is bizonyíthatja, hogy az idő olyan abszolút fogalom, amelynek relatív kivetülése az elménkben létezik. A fényképezés olyan művelet, amely igazolja, hogy a „megörökítés” fogalom valós dolog, hiszen a falakon a kimerevített, megörökített történelemnek lehetünk tanúi.  A kiállítás a Nádasdy-várban december 17-éig tekinthető meg. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában