Okleveles technikusképzés

2022.11.08. 15:00

Együttműködési megállapodást kötött az ELTE és a Vas Megyei Szakképzési Centrum két tagintézménye

Az ELTE Társadalomtudományi Kara (ELTE TáTK), a Vas Megyei Szakképzési Centrum és annak két tagintézménye – a VMSzC Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum és a VMSzC Savaria Technikum – kötött együttműködési megállapodást okleveles technikusképzés közös indítására.

Tóth Kata

Fotó: © Cseh Gábor

Megállapodásuk értelmében a 2023/2024-es tanévtől közösen kidolgozott program alapján indul okleveles technikusképzés. Ennek tartalmát a Közgazdaságtudományi Intézet tanszékvezető egyetemi docense, dr. Varga Imre ismertette az ELTE SEK B-épületében az ünnepélyes aláírás előtt. Mint mondta, a szakképzés elitképzéséről van szó, ami viszonylag új Magyarországon, főleg gazdaságtudományi szakterületen. Minden érintett fél a nyertese lehet, hiszen értékes szakképzettséget nyújt a diákoknak, akik utána egyenes úton tudnak továbbtanulni az ELTE-n: ha a TáTK gazdálkodástudományi képzésein tanulnak tovább, akkor 30 kredit értékű elismerésben részesülnek. 

Az egyetemnek is előnyös, hiszen becsatornázási lehetőség a technikumok irányából. Elsősorban a gazdálkodási és menedzsment, valamint a kereskedelmi és marketing szakot érinti, mondta, és hozzáfűzte: nagy reményeket fűznek a képzés sikeréhez. Az ELTE együttműködése nem új keletű a technikumokkal: tavaly stratégiai megállapodást írtak alá a Savariával; 4-5 éve a kereskedelmi középiskolával. A folyamat betetőzése az okleveles technikusképzés.

Lenkai Nóra rektori biztos az új képzés indításáról azt mondta: nagyban hozzájárul a térség gazdaságának élénkítéséhez és a szellemi tőke erősítéséhez. Fontosnak nevezte, hogy a diákok és szüleik számára tudatosítsák, hogy a szakképzésben elsajátítható tudás jó beugró az egyetemre.

Dr. Szűcs Zoltán Gábor dékánhelyettes megköszönte a projekt előkészítésén dolgozók munkáját, és büszkeségét fejezte ki, amiért az innovatív, izgalmas kezdeményezés részesei lehetnek.

Rettegi Attila, a Vas Megyei Szakképzési Centrum főigazgatója úgy fogalmazott: öröm, hogy az idén több ágazatban is tudtak okleveles technikusképzést indítani, amelyre a legjobb tanulókat várják. Az egyetemmel közös tananyag épül be a képzés programjába, ez teszi lehetővé a kreditbeszámítást. Magasabb szinten tanulják meg a szakmát a diákok, így könnyebben tudják teljesíteni az egyetemi tanulmányokat – hangsúlyozta.

Sümegi Tamás, a Savaria Technikum igazgatója azt emelte ki: fontos, hogy a gyerekeknek minél több lehetőséget adjanak, hogy ki tudjanak teljesedni az életben. Ha ez működik, azzal a társadalomnak is lehetőséget adnak.

Dr. Sárayné Süle Gabriella, a Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum igazgatója örömét fejezte ki, hogy kéttannyelvű képzésük után a mostani innovatív képzésbe is az elsők között léphetnek be.

Végül Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke köszönte meg az érintett intézményeknek, hogy az újszerű kezdeményezést kidolgozták. A cél, hogy minél több jól képzett szakember álljon rendelkezésre, ezen a képzésen keresztül támogatható, de csak akkor valósulhat meg hatékonyan, ha a továbbtanulás előtt állók számára vonzó lesz az életpálya az ilyen típusú oktatási együttműködéssel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában