Szimuláció

2022.11.10. 17:30

Életveszélyes helyzetekben bevethető, saját fejlesztésű eszközeikkel gyakorlatoztak a körmendi tűzoltók - fotók, videó

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Körmendi Katasztrófavédelmi Kirendeltségén szimulációs gyakorlatot hajtottak végre a tűzoltók. Mindkét bevetett eszköz a tűzoltók saját fejlesztése: az egyik a hőhatásnak kitett PB gázpalack biztonságos elzárására készített tűzszimulációs eszköz, a másik az elektromos áram alatt lévő szigeteletlen vezető oltási gyakorlatához használatos berendezés.

Tóth Judit

Fotó: Szendi Péter

Az ősz és a tél közeledtével a tűzoltók nagyobb számban végeznek zárt térben beavatkozásokat. Tűz- és káreseteknél kiemelt kockázatot jelent a gázpalack, amely nagy pusztítást tud okozni épületekben, ha a palacktest felhasad, esetleg gyújtóforrással is találkozik.

-A veszélyes beavatkozásokhoz kapcsolódó gyakorlatainkat saját készítésű eszközökkel valósítjuk meg. Az egyik ilyen Egyed Lajos tűzoltó alezredes, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megyei főügyeleti osztályvezetőjének ötlete alapján készült el, Joó Péter tűzoltó főtörzsőrmester, körmendi tűzoltó segítségével. Az eszköz lényege, hogy vízsugár biztosítás közben, a gázpalackból kiáramló égő gáz mellett a palack biztonságos elzárását meg tudjuk oldani. A másik szimuláció az elektromos áram alatt lévő szigeteletlen vezető oltási gyakorlatához használatos eszközünket mutatja be – tudtuk meg Dénes Károly tűzoltó alezredestől, a Körmendi Katasztrófavédelmi Kirendeltség megbízott vezetőjétől.

Utóbbi Németh Péter tűzoltó őrnagy, a Körmendi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság parancsnokának elgondolása alapján készült el, a berendezés azt méri, hogy a villamos feszültség alatt lévő vezetőhöz vízzel locsolás közben milyen közel merészkedhet a tűzoltó, hogy az eszköz az életét ne veszélyeztesse.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában