Megdöbbentő felvételek

2022.11.14. 08:49

Elképesztő pusztítás: több mint száz fát vágtak ki Szombathelyen - fotók, videó

Megdöbbentő felvételeket készítettek civilek: a Parkerdő lakópark mellett a múlt hétig már több mint száz fát vágtak ki annál a beruházásnál, aminek terveit a baloldali városvezetés is megismerhette, mielőtt frakciójuk egy éve jóváhagyta az önkormányzati ingatlancsomag eladását.

Tömböly Ágnes

A kép melyik fele készült Szombathelyen? - teszi fel a kérdést Kremser Csaba közösségi oldalán

Forrás: Kremser Csaba közösségi oldala

Földön heverő fatörzsek, több méter magasra tornyosuló faapríték kupac – a felvételt dr. Szendrő-Németh Tamás készítette a Parkerdő lakópark mellett. A civil blogger videó bejegyzését vasárnap osztotta meg közösségi oldalán. Több mint száz fát vágtak ki addig. A sokat kritizált ingatlancsomag részeként, a régi városi stranddal együtt adta el ezt az erdős területet is a baloldali vezetésű önkormányzat. A Vasi Ingatlanfejlesztő Zrt. állítólag 96 lakás építését tervezi itt, ami ellen korábban már tiltakoztak az itt lakók. 

A civil blogger mostani videójában emlékeztetett: Szombathelyen a városvezetésnek Németh Ákos klímavédelmi tanácsnok is tagja, aki szívesen avat „méhlegelőket”, ám ilyenkor nem hallani hangját. Nemény András pedig még polgármesterjelöltként egy éven belül 1000 fa elültetését és a „klímaváltozás elleni küzdelmet” ígérte 2019-ben választási programjában.

- Az ezer fából sokat még nem láttunk, de itt több mint százat kivágtak. Ahhoz nem kell nagy biológusnak lenni, hogy ilyen nagy fák, gyakorlatilag 50-100 év alatt tudnak megnőni. Szó sincs arról egyébként, hogy ezek beteg fák lennének, lehet látni, hogy ezek teljesen egészséges fák voltak. Meghasad az ember szíve, amikor látja ezt a pusztítást – fogalmazott videójában a civil blogger. S valóban, a képek önmagukért beszélnek: a fás szárú növényzet visszafordíthatatlan kipusztítása történt a területen. Szendrő úgy folytatta: - Ott kezdődne egy zöld városvezetés – aki zöldnek hazudja magát –, hogy nem ad el olyan területet, ahol ilyen mennyiségű élő fa van.

Ismert, az ingatlancsomag eladása előtt tavaly a pályáztatás során csak egy cég maradt állva, mert a másik, licitálni kívánó kft pályázati anyagához nem készített favédelmi tervet. Ezt akkor Németh Ákos tanácsnok nagyon nagy előrelépésként értékelte. A Homok úti beruházás favédelmi tervének megismerése érdekében most a szombathelyi önkormányzathoz fordultunk. Kérdéseket is feltettünk, hogy megtudjuk: hozzájárultak-e a területen zajló tarvágáshoz? A Vasi Ingatlanfejlesztő Zrt.-t is megkerestük, hogy világossá válhasson: még mennyi fát kívánnak kivágni azért, hogy újabb társasházak épülhessenek Szombathelyen.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában