Körkép

2022.11.28. 17:30

Felkészültek a télre? Az őszi vetésnek jókor jött a csapadék - Vas megyei gazdáknál érdeklődtünk

Az aszályos nyár után enyhe hőmérsékleteket és többször több tízmilliméternyi csapadékot hozott az ősz: az általunk megkérdezett gazdák szerint jó állapotban vágnak neki a hideg hónapoknak az őszi kultúrák.

Cseh-Egyed Bernadett

Marlovics Norbert, akivel az oladi dombon találkozunk

Forrás: Cseh Gábor

Újra zöldbe borult a vasi táj: megyeszerte növekedésnek indult az őszi vetés. A Bozzaiban gazdálkodó Nagy Imre repcét 85 hektáron ültetett, azt mondja, az éppen jókor jött eső meghozta hozzá a kedvet, egyébként ennyit sem tervezett. A kártevők szaporodásának azonban kedvez a mostani idő, épp ez a kultúra van kitéve a legnagyobb veszélynek. Őszi árpát 110 hektáron, őszi búzát pedig mintegy hektáron 120 hektáron vetett idén – helyenként szép képet mutatnak már a kalászosok is. A múlt héten érkezett 30-40 milliméternyi csapadék kifejezetten jól tett, de a több hónapos aszály nyomai még mindig érződnek a talajon. A szakember úgy látja: a tavalyinál most jobb, erősebb állapotban vágnak neki a télnek az őszi kultúrák. 

© Cseh Gábor
Forrás: Cseh Gábor

Már majdnem túlfejlett – mondja a repcét ellenőrizve Marlovics Norbert, akivel az oladi dombon találkozunk. Hozzáteszi: meleg volt az ősz, ráadásul néhány hetente érkezett 5-10 milliméternyi csapadék. Amit elvetett, gyakorlatilag rögtön ki is kelt. Kalászosokból többet, őszi káposztarepcéből kevesebbet vetett a tavalyinál. Elárulja: összességében elégedett a látottakkal, a következő hónapok jó része papírmunkával telik majd.  

© Cseh Gábor
Nagy Imre gazdálkodó árpa táblát mutat Bozzai határában
Forrás: Cseh Gábor

Tavaly még mintegy 27 ezer hektáron termeltek repcét Vas megyében, mostanra mindössze 20 ezer hektáron vetették el. A felszabaduló hétezer hektár teljesen átalakítja a megye vetésszerkezetét. Dr. Pusztavámi Márton, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vasi elnöke elmondta: az elhúzódó kelés miatt a növény hosszan ki van szolgáltatva a kártevőknek, ezért a téli, hideg hónapokra legyengül a növény. Tavasszal pedig a szárormányosok és a fénybogarak ellen kellene védekezni, de nincs olyan engedélyezett szer, amely hatékony lenne. Végül nem nagyon marad mit aratni. – El kell fogadnunk, a cukorrépához hasonlóan néhány termelő exotikus kultúrája marad az őszikáposztarepce. Csak gondoljunk bele: nem csak a szántóföldről, az asztaltokról is hiányozik majd – fogalmazott.  

© Cseh Gábor
Forrás: Cseh Gábor

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Vas Megyei Igazgatóságának tájékoztatása szerint idén őszi káposztarepcét 20 286, őszi árpát 16 544, őszi búzát 42 588, rozst 656, triticalét pedig 2 022 hektáron vetettek idén megyénkben. A november 8-i jelentésből kiderül az is: napraforgóból 22 945, szójából 23 802, kukoricából 111 836, burgonyából 511, cukorrépából 13 102 tonnát takarítottak be Vas elérték a közel száz százalékos szintet.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában