Körkép

2022.11.03. 12:18

Gyakoribbak a hamvasztásos temetések - Vas megyei szolgáltatóknál érdeklődtünk

Megkérdeztünk néhány helyi temetkezési vállalkozót arról, hogy miként látják a temetkezési szokások változását Szombathelyen és környékén. Mint kiderült, mostanra a hamvasztás a gyakoribb forma.

Bege Botond

Többen választják a hamvasztást, mint a hagyományosnak mondható koporsós temetést. Felvételünkön Molnár Gergely

Fotó: © Unger Tamás

Többen választják a hamvasztást, mint a hagyományosnak mondható koporsós temetést, hallottuk több helyi temetkezési vállalkozótól is. Ennek több oka van, egyebek között anyagi, hiszen a hamvasztás kevesebbe kerül a családnak, mint a koporsós temetés. Sokan már a végakaratukba is belefoglalják, hogy miként döntsön a család haláluk után ebben az ügyben.

A koporsós temetés még mindig a falvakban gyakoribb, ott az idősebb generáció ragaszkodik inkább ehhez a megoldáshoz. A fiatalabbak körében már elfogadottabb a hamvasztás - falun és városban egyaránt.

Érdekesség, hogy a romák csak koporsós temetést kérnek, a hamvasztás leginkább a hagyományaik miatt még nem elfogadott módszer.

Ami az árakat illeti, egy urnás temetés 300-350 ezer forintba kerül, egy koporsós temetés költségei pedig a félmillió forintot is elérhetik.  Szombathelyen az árak valamivel magasabbak. A megyeszékhelyen egyébként csak a Vas Megyei Temetkezési Kft. temethet. Tőlük pontos összeget nem sikerült megtudnunk: mint írták, nem tudnak korrekt választ adni, hiszen rengeteg tényező befolyásolja a végső összeget: például, hogy van-e sírhely, illetve a kellékek széles választéka is erősen befolyásolja a végső árat.

Az energiaár-emelkedés miatt a hamvasztás nagyjából 10-15 százalékkal kerül többe, míg a koporsós temetések ára jelentősen nem változott. A megyeszékhelyen a hamvasztás költségei jelenleg még nem emelkedtek, a krematóriumból még nem érkezett árajánlat erre vonatkozóan. Elmondták, tudomásuk szerint a januári emelkedésről már határoztak, annak mértékéről decemberben jöhet létre megegyezés. A kellékgyártók a megemelkedett alapanyagárak, energiaárak és szállítási költségek miatt emelni fognak, ennek pontos mértékéről még nincs információ. Ezek az emelések nem a temetkezési vállalkozások döntései lesznek, mert ezen esetben a vállalkozások csak közvetítők.


 

Megtudtuk azt is, hogy a hamvakat a hozzátartozóknak lehetőségük van otthon tárolni, ehhez egy nyilatkozatot kell kitölteniük. Ez a megoldás a családok számára megközelítőleg 200 ezer forintba kerül.

A Vas Megyei temetkezési Kft.-nél megtudtuk azt is, hogy Szombathelyen aJáki úti temetőben, illetve a peremtemetőkben hamvasztásos temetésből van több: ezek az összes temetés 75-80 %-át teszik ki. Elmondták, a hamvasztás választásának különböző okai vannak: egyszerűbb a sírgondozás, ha új síremléket kell készíttetni, akkor az urnás sír kisebb mérete miatt jóval olcsóbb a felépítmény, egy sírba csak két koporsót lehet elhelyezni, hamvasztásos temetésnél viszont hat urna is elfér egy hagyományos sírban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában