Megemlékezés

2022.11.01. 17:59

Hősökre emlékeztek a Jáki úti temetőben - fotók

Megemlékezést rendezett a szombathelyi Jáki úti temető hősi parcellájában halottak napja előestéjén az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 17. Hadkiegészítő és Toborzó Irodája.

Merklin Tímea

Forrás: Cseh Gábor

Az ünnepségen részt vett dr. Baán Mihály alezredes, a Vas Megyei Védelmi Bizottság titkára, Sásdi Imre alezredes, a MH 83. Poppr Emil Területvédelmi Zászlóalj parancsnoka az állományával, Fejes Zoltán nyá. ezredes, a Vas Megyei Hadkiegészítő Parancsnokság volt parancsnoka, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége Nyugat Dunántúli Régiója és a Vasi Honvéd Bajtársi Egyesület képviselői. A hősi temetőben minden sírkövön mécsest gyújtottak a katonák.

© Cseh Gábor
Forrás: Cseh Gábor

- A fellobbanó gyertyalángok mögött láthatjuk azokat a hősöket, akik már nincsenek jelen a küzdelmes hétköznapjainkban. Az emlékezés olykor örömteli érzés is lehet, hisz az emlékekkel együtt, ha csak néhány percig is, újra köztünk élnek elesett hős katonáink – mondta beszédében Babos Sándor őrnagy, a szombathelyi toborzó iroda vezetője. Hozzátette: - Az itt nyugvó katonák tették, amit kellett, tették, amiben hittek. Az emlékezés az utókor parancsa, a kötelességünk, mert csak annak a népnek van jövője, amely, ha kell, megsirat, ha kell, megbocsát, de nem felejt soha. 

 

A rendezvényen díszőrség tiszteletadása mellett megkoszorúzták Rumi Rajki István 1928-ban felavatott „Kürtös” szobrának 1994-ben újraöntött másolatát, amely Lehelt, az Árpád-kori kalandozó magyar hadak egyik vezérét ábrázolja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában