Makett

2022.11.07. 17:12

Kinyomtatták a templomot - Bemutatták a dömölki romtemplom hiteles mását

Bemutatták a város legrégebbi épületének, a dömölki romtemplomnak a hiteles mását. A 3D-s nyomtatással készült makett több mint harminc centiméter hosszú és húsz centiméter magas.

Cseh-Egyed Bernadett

Forrás: Cseh Gábor

A Vas Megyei Honismereti Egyesület tavaszi rendezvényén ismerkedett meg a 3D-s nyomtatási technika helytörténeti alkalmazásával Németh Tibor, a KMKK Kresznerics Ferenc Könyvtár vezetője. Már ekkor megfogalmazódott benne a gondolat: jó lenne ilyen módon újjáéleszteni a város legrégebbi épületét, a dömölki templomot. Az épület különlegessége, hogy 11-12. századi alapokon nyugszik. Az idők során számos részletes leírás, később fotódokumentáció is készült róla, de hogy pontosan milyen lehetett, csak elképzelni tudtuk mostanáig – mondta el a könyvtárvezető. Hozzátette: vizuális világban élünk, ezért a makett az iskolai órák színesítésére is jó szolgálatot tehet. 

Forrás: Cseh Gábor

Később pedig a még csak szervezés alatt álló, a város helyi értékeit bemutató múzeumban kapna helyet. Prófusz György technika tanár mintegy tizenkét napig dolgozott a maketten, amely a templom 19. századi állapotát örökíti meg méretarányos kicsinyített változatban. Az alkotó hivatalosan is a városnak ajándékozta a dömölki templom 3D-s változatát, amit Hencz Kornél alpolgármester és Lendvay Istvánné, a Celldömölki Honismereti Munkaközösség vezetője vett át. Az érdeklődők előadást hallgathattak meg a modern technológiáról, illetve megismerhették a makett tervezési és kivitelezési folyamatát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában