Fenyővásár

2022.11.24. 07:00

Lesz elég karácsonyfa? - Több Vas megyei helyszínen is jártunk és érdeklődtünk

Megkezdődött a karácsonyfák kitermelése a hazai fenyőültetvényeken. A tévhitekkel ellentétben a piacra kerülő áru nem erdők „kiirtásából”, hanem faiskolákból származik - tájékoztatott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete. Több vasi helyszínen arra is van lehetőség, hogy a vásárlók még a kivágás előtt megjelöljék a nekik tetsző tűlevelűt.

Cseh-Egyed Bernadett, Horváth László

A szakadó eső ellenére pillanatok alatt ünnepi hangulatba kerülünk Jákon: szánkón csücsülő manó fogad a bejárat közelében, majd több mint kétezer darab karácsonyfának való nordmann fenyő között sétálunk – vannak közöttük kisebbek, nagyobb, egészen nyúlánkak és terebélyesebbek is. A Horváth család mintegy negyed hektáron neveli az Őrségből és Ausztriából hozott csemetéket, ez a harmadik esztendő, hogy vágható méretű példányaik vannak. A fák a folyamatos gondozásnak köszönhetik formásságukat.

Megtudjuk: jó mélyre kell taposni a gyökerüket, nehogy levegőt kapjanak. Az első években, amíg kicsik a csemeték, kapálják a sorok között a földet, szükség esetén permeteznek, nyaranta pedig kézzel metszik meg a rosszul nővő ágakat. Jól tűrik a szárazságot, de az idei, több hónapos csapadékhiány miatt a friss ültetvény mintegy fele elpusztult. Horváthné Németh Anna elmondja: a fákat csak karácsony előtt 4-5 nappal vágják ki ás hálózzák be, de aki akarja, előre kiválaszthatja a neki tetsző példányt. Már sokan jöttek, érdeklődtek, jelöltek. A két és fél méter magasak a legnépszerűbbek, de elfogynak a kisebbek is, így kevés fának marad ideje megnőni. Pedig a kivágottak helyére minden évben újat telepítenek – a szüleikkel érkező gyerekek már tudják: ők segítenek az angyaloknak hazajuttatni a karácsonyfát.  

© Cseh Gábor
A Horváth család jáki ültetvényén
Fotós: © Cseh Gábor

A csákánydoroszlói Sipos László öt hektáron nevel karácsonyfának való fenyőket. A kivágottak helyére minden évben újakat telepít.  

- Már vannak érdeklődők, a kiválasztott fákat megjelöljük – mondta érdeklődésünkre a gazdálkodó. – A kivágást majd csak december elején kezdjük el. A vevők pedig a megbeszélt időpontban vehetik majd át a fát. A legkeresettebbek fajta még mindig a hagyományos Nordmann, a lucfenyőt sokan az illata, az ezüstöt pedig a szépsége miatt keresik. A vevőim nagy része még most is a nagy, akár kétméteres fákat választják. Sipos László elmondta, a korábbi években Sopronban saját maga is árulta a fenyőfát, idéntől Szombathelyre „költözik”. Meglátása szerint jelentős áremelkedés nem várható, ugyanakkor az infláció hatása itt is megjelenik. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában